Biró Rozália: Írország kisebbségügyi politikája követendő példaként állhat előttünk

2015.06.04. | Szenátus , Külkapcsolatok

Románia és Írország parlamenti kapcsolatainak erősítését szolgáló találkozóra került sor kedden, június 3-án a Szenátusban. Az ülésen RMDSZ szenátusi frakcióját Biró Rozália Bihar megyei szenátor képviselte, az ír parlamenti küldöttséget Seán Barrett, az ír parlament elnöke vezette.

A találkozó alkalmat teremetett arra, hogy kétoldali együttműködésről, a gazdasági és kereskedelmi kapcsolatok bővítésének fontosságáról, az Európai Unión belüli szabad munkaerőpiac biztosításáról, valamint a világgazdasági válság hatásának csökkentéséről tárgyaljanak a felek.

Biró Rozália, a Szenátus emberjogi, vallási és kisebbségügyi állandó bizottságának elnöke a két ország parlamentjének és ezen belül az azonos szakbizottságok együttműködésének fontossága mellett érvelt. „Írország követendő példaként állhat előttünk a jogszabályi keret és annak gyakorlatba ültetésének tekintetében, főként, ami az emberi jogok érvényesülését és védelmét illeti. Sőt, olyan nyitottságról tesz tanúbizonyságot a kisebbségek sajátosságainak elfogadásával kapcsolatban, amelyre nem csak Romániának, hanem minden tagállamnak figyelnie kell. Az a tény, hogy Írország nemcsak számon tartja, hanem stratégiát is kidolgozott és alkalmaz a hazájukból elvándorolt írekre vonatkozóan, és még a harmadik generációs leszármazottak számára is az az üzenetük, hogy hazavárják őket Írországba, a mi romániai magyar közösségünk számára is követendő példa lehet” – hangsúlyozta Biró Rozália szenátor.

Az ír parlament elnöke kiemelte, országa számára a legnagyobb érték - amely az európai uniós tagság által vált valóra - az a szemléletváltás, amely nyomán két generáció alatt a közepesen képzett közösségből, magas szakmai képzettséggel rendelkező országgá váltak.

A találkozón a két parlamenti küldöttség kinyilvánította azon szándékát, hogy szakmai kapcsolatok tekintetében, illetve a gazdasági kapcsolatok terén is kölcsönösen támogatni fogják egymást.