Biró Rozália: közös erővel csökkenthetjük a rákos megbetegedések számát

2016.03.23. | RMDSZ Nőszervezet

Biró Rozália: közös erővel csökkenthetjük a rákos megbetegedések számát

A rák elleni küzdelem multidiszciplináris megközelítései – alternatívák, jogok és szükségességek címmel szerveztek konferenciát a március 22-én, kedden a szenátus emberjogi és közegészségügyi bizottságai a bukaresti székhelyű Neolife egészségügyi szervezettel és gyógyközponttal közösen, amelyen az összehangolt egészségügyi szolgáltatások, a megelőzési és korai felfedezési tevékenységek fontosságára hívták fel a figyelmet szakemberek.

Tekintettel azon riasztó adatokra, melyek szerint tíz halálesetből kettőt rákos megbetegedés okoz, és figyelembe véve az onkológiai eredetű megbetegedések számának jelentős növekedését - évente 45 ezer új eset Romániában –, a szenátus két bizottsága szükségesnek látta ezen konferencia megszervezését, amelyen az Egészségügyi és Oktatásügyi Minisztérium, az Országos Egészségügyi Biztosítóház, a Háziorvosok Országos Egyesületének képviselői és szakemberei, a Népügyvédje, továbbá számos pszichológus és több szakmai társaság, civil szervezet képviselője együtt kereste a megoldást a rákos megbetegedések megelőzési procedúráinak népszerűsítésére, a kezelések és a további szükséges orvosi szolgáltatások összehangolásának megvalósítására.

Mindazok a hiányosságok, amelyek részben az országos megelőzési stratégiák hiányában, az egészségügyi nevelés elhanyagolásában, a gyógyszerellátás akadozásában, a pszichológiai tanácsadás korlátjaiban, vagy az egészségügyi rendszer bonyolultságában nyilvánulnak meg, fokozottan nehezítik a rákos betegek helyzetét. Összehangolt, közép és hosszú távú akcióterv és közös fellépés szükséges minden szolgáltató részéről ahhoz, hogy csökkenthessünk a megbetegedések számán, hogy össze tudjuk hangolni a megelőzésre és korai felfedezésre fordított erőfeszítéseket, és ahhoz is, hogy javítsunk a betegek gyógyulási esélyein” – hangsúlyozta a konferencián Biró Rozália RMDSZ-es szenátor, az emberjogi bizottság elnöke. Hozzátette, alapvető emberi jog az egészséghez, és értelemszerűen az egészségügyi szolgáltatásokhoz való jogunk, mely gyakran a hiányos információk, várólisták, akadozó gyógyszerellátások és a betegek munkahelyi korlátozása miatt sérül.

A konferencián Biró Rozália kezdeményezésére egy Intézményközi Egyezményt fogalmaztak meg, amelynek elsődleges célja, a hiányosságok elismerése mellett, kötelezettségvállalás az érintett intézmények részéről arra, hogy közösen vállalják fel a helyzet feloldásához szükséges kezdeményezéseket saját szakterületeiken. Az elkövetkezendő két hétben a mintegy nyolcvan résztvevő intézmény képviselői kidolgozzák a saját szakterületeikre vonatkozó vállalásokat, melyek a dokumentum mellékleteként szerepelnek majd az Intézményközi Egyezmény aláírásakor.