Biró Rozália: közös fellépésre van szükség a nők elleni erőszak megelőzése és megakadályozása terén

2015.12.09. | RMDSZ Nőszervezet

A Romániai Nők Szervezete (AFR) és az RMDSZ Nőszervezete idén is tartalmas rendezvényekkel töltötte ki a 16 Akciónap A Nők Elleni Erőszak Ellen elnevezésű nemzetközi kampányt, amely zéró toleranciát hirdet a nők elleni erőszakkal szemben. A figyelemfelkeltő kampányt 1991 óta világszerte november 25–december 10., a nők elleni erőszak felszámolásának és az emberi jogok világnapjai között rendezik meg azzal a céllal, hogy felkeltsék a nyilvánosság figyelmét a nők elleni erőszakra, és nyomást gyakoroljanak a döntéshozókra a nők elleni erőszak minden formájának megszüntetése érdekében.

Az idei kampány, amelynek témája Az otthoni békétől a világbékéig: hozzáférhető oktatást mindenkinek, arra kívánja felhívni a figyelmet, hogy a nők elleni erőszak súlyos emberi jogi jogsértés, amely többek között az áldozatok életét, emberi méltóságát, testi épségét, egészségét és biztonságát sérti és veszélyezteti.

A romániai valóságból kell kiindulnunk, ami a nők elleni és a családon belüli erőszakos cselekedeteket illeti, és kimondani, hogy mentalitásváltásra van szükség annak érdekében, hogy beszélni merjünk arról az erőszakról, amely napjainkban is megnehezíti a nők életét. Azt gondolom, hogy az oktatás révén meg tudjuk előzni és akadályozni az ilyen eseteket a romániai társadalomban” – hangsúlyozta felszólalásában Biró Rozália, az RMDSZ Nőszervezetének elnöke.

Hozzátette, az a tény, hogy beindult a 0800500333-as segélyhívószám, amely a visszaélések, erőszakos cselekedetek bejelentésére ad lehetőséget, jelentős előrelépés, de szükség van arra is, hogy a távoltartási végzést a hatóságok ne 20-tól 90 napig terjedő időintervallum alatt hagyják jóvá, hanem azonnali hatállyal.

A továbbiakban az is fontos, hogy a sürgősségi esetek hatékony kezelésére olyan menedékhelyek, központok létesüljenek az állam támogatásával, amelyekben elszállásolhatóak az erőszakos cselekedetek áldozatai. A törvények módosítására is szükség van annak érdekében, hogy ne az erőszakot elszenvedett személynek és kiskorú gyermekének kelljen elhagynia otthonát, hanem az erőszakot elkövető félnek” – fogalmazott Biró Rozália a kerekasztal-beszélgetésen.

A rendezvény résztvevői, köztük az Egyetemi Tanárnők Egyesületének képviselői, a Fratia szakszervezet és a bukaresti rendőrség női képviselői, szoros együttműködési szándékuk kinyilvánításával zárták a beszélgetést.