Biró Rozália: módosítani kell a gyermekek jogait védő törvénykezéseket

2014.05.12. | Emberi jogok

Biró Rozália: módosítani kell a gyermekek jogait védő törvénykezéseket

Biró Rozália szenátor hétvégi nagyváradi sajtótájékoztatóján a romániai anyák életkörülményeire vonatkozó adatokat mutatta be, felhasználva a Mentsük meg a gyermekeket Alapítvány anyák helyzetét elemző tanulmány eredményeit.

A tanulmány 178 országban vizsgálja az anyák helyzetét és rangsorolja az országokat az öt év alatti gyermekhalandóság, az anyák iskolai képzettsége, az egy főre eső nemzeti bruttó termék, a nők politikai szerepvállalása, a terhes és szülőanyák elhalálozási rátájának függvényében.

A rangsorolásban Románia a 65. helyet foglalja el utolsóként az Európai Unió tagállamaiból. ,,Tekintettel arra, hogy a gyermekhalandóság Romániában körülbelül négyszer nagyobb, mint az Európai Uniós átlag, kiemelkedő fontosságúnak tartom az RMDSZ azon törvénymódosító kezdeményezését, mely szerint a nők nyugdíjkorhatára minden általuk 15 éves korig felnevelt gyermekkel egy évet csökkenjen” – hangsúlyozta Biró Rozália.

A továbbiakban a külföldön dolgozó szülők gyermekeinek nehéz helyzetére hívta fel a figyelmet a szenátor: „79.000 azon gyermekek száma Romániában, akiknek egyik szülője külföldön tartózkodik munkavállalás céljából. Ebből, mintegy 23 ezer gyermek esetében mindkét szülő külföldön dolgozik. Sokkal nagyobb figyelemre, támogatásra van szüksége ezeknek a gyermekeknek, mint amit jelen pillanatban biztosítunk számukra. A Romániában elő gyermekek helyzetének összetettségére utal az a tény is, hogy 2012-ben körülbelül 400.000 volt azon gyermekek száma (3-17 évesek), akik nem voltak beíratva semmilyen oktatási intézménybe.”

Biró Rozália elmondta, túl azon a kötelezettségvállaláson, amelyet az RMDSZ 2012-ben a Kiáltvány a gyermekekért nevet viselő dokumentum aláírásával vállalt, határozott és következetes módosításra van szükség a gyermekek jogainak védelme és gyakorlatba ültetése céljából. „Mindezek érdekében mint a Szenátus emberjogi bizottságának elnöke kezdeményeztem egy konferenciát, amelyet júniusban fogunk megszervezni a Parlamentben, közös asztalhoz ültetve és párbeszédet biztosítva a szakminisztériumok, intézmények és gyermekjogokat védő és monitorizáló civil szervezetek között. A rendezvény célja olyan akcióterv kidolgozása, mely részben a meglévő gyermekvédelmi törvény javítását, illetve a közösség szintjén történő gyakorlatba ültetését és ellenőrzését segíti. Ugyanakkor kiemelkedően fontos hogy azok a szolgáltatások, amelyek a gyermekek panaszait hivatottak regisztrálni illetve orvosolni, mint például a Gyermek telefonja, anyanyelven is használható legyen” – szögezte le a szenátor.