Biró Rozália: nemcsak a befogadás, de a társadalmi integráció folyamata is komoly kihívást fog jelenteni

2015.09.17. | Szenátus , Emberi jogok
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Biró Rozália: nemcsak a befogadás, de a társadalmi integráció folyamata is komoly kihívást fog jelenteni

A fokozódó európai migrációs krízis és annak a Romániára vonatkozó következményei kapcsán szólalt fel csütörtökön, szeptember 17-én a szenátus plénumában Biró Rozália, a felsőház Emberjogi, Vallási és Kisebbségügyi Bizottságának elnöke. „Amint azt az elmúlt hetekben láthattuk a bevándorló-hullám kapcsán, egy egységes uniós álláspont hiányában a tagállamok egyéni intézkedéseket vezetnek be, amelyek esetenként megsértik az alapvető emberi jogok és a menekültjogok védelmi európai egyezményekben leszögezett kitételeit” – hangsúlyozta Biró Rozália felszólalásában.

Azt gondolom, a nagyobb problémát nem maga a befogadás, hanem az azt követő periódus jelentené, ez pedig a társadalmi integráció folyamata. Alaposan meg kell vizsgálnunk Románia befogadóképességét, a központok felkészültségi, felszereltségi állapotát, hiszen csak abban az esetben vállalhatunk felelősséget ezen személyekért, amennyiben központjainkban biztosítani tudjuk az emberi jogok tiszteletben tartását, és kiemelt biztonságot tudunk biztosítani a kiskorú bevándorlók számára is” – fogalmazott. Hangsúlyozta, a menekültek jogainak biztosítása mellett azt is nagyon érthetően meg kell fogalmazni irányukba, hogy a befogadó állam törvényeit és társadalmi normáit tiszteletben kell tartaniuk. „Nem szabad figyelmen kívül hagynunk, hogy a békés menekültek esetenként agresszív migránsokká válhatnak. Egységes európai uniós törvénykeretünk tiszteletben tartása kell legyen az a keretegyezmény, mely feltételét képezi a bevándorlók tagállamokba történő befogadásának. Ugyanakkor meggyőződésem, hogy csupán a tagállamok közötti megegyezés alapján szabhatunk meg kötelező befogadási kvótákat” – tette hozzá Biró Rozália.

 

A szenátus Emberjogi, Vallási és Kisebbségügyi Bizottságának elnöke kiemelte: míg Európának egy hatékony befogadási és monitorizáló rendszert kell kidolgoznia, Romániának arra kell törekednie, hogy a bevándorlók befogadásának ne legyen negatív kihatása az ország gazdasági és szociális normáira. 

 

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.