Biró Rozália: nyilatkozatot fogalmaztunk meg a nők elleni erőszak minden formájának elítéléséről (AUDIÓ)

2014.11.25. | RMDSZ Nőszervezet

Biró Rozália november 25-én politikai nyilatkozatban hívta fel a Szenátus tagjainak figyelmét arra, hogy az Egyesült Nemzetek Szervezetének Közgyűlése november 25-ét A nők elleni erőszakkal szembeni fellépés nemzetközi világnapjává nyilvánította.

„2011. május 11-én, az Európa Tanács Isztambulban terjesztette elő, majd aláírásra ajánlotta a tagállamok számára a nők elleni és a családon belüli erőszak megelőzéséről és felszámolásáról szóló egyezményt. Ezzel megszületett az első olyan európai törvénykezési eszköz, amely átfogó jogi keretet biztosít a nők védelmére az erőszak minden formájával szemben” – emelte ki az RMDSZ szenátora.

Felkérem a Szenátus tisztelt tagjait, a szakintézmények/hatóságok, valamint a civil szféra képviselőit, hogy  csatlakozzanak az ENSZ Főtitkársága által kezdeményezett 16 nap a nők elleni erőszakkal szembeni fellépésért elnevezésű rendezvénysorozathoz. A program november 25-én A nők elleni erőszakkal szembeni fellépés nemzetközi világnapjával kezdődik, december 10-én az Emberi jogok nemzetközi napjával zárul” – mutatott rá Biró Rozália. Kiemelte: szenátori minőségében, valamint az RMDSZ Nőszervezetének elnökeként csatlakozik a Federica Mogherini, az Európai Unió Kül- és Biztonságpolitikai főképviselője, az Európai Bizottság alelnöke, Vĕra Jourová, a Jogérvényesülés fogyasztópolitika és a nemek közötti esélyegyenlőségért felelős biztosa és Neven Mimica, a Nemzetközi Együttműködésért és Fejlesztésért felelős biztosa által megfogalmazott Közös nyilatkozathoz, amelynek értelmében elitélik a nők elleni erőszak minden formáját és részt vállalnak a „16 nap a nők elleni erőszakkal szembeni fellépésért” elnevezésű rendezvénysorozat megvalósításában.

Hanganyag:
Biró Rozália nyilatkozata