Biró Rozália: Romániának hosszú távú stratégiára van szüksége a lakosság kiöregedésének visszafordítására, a nők és férfiak közötti esélyegyenlőség biztosítására és a nők elleni erőszak megakadályozására

2017.11.03. | Aktuálpolitika

A parlament alsóházának külpolitikai bizottsága adott otthon a héten annak a beszélgetésnek, amelyen Alanna Armitage, az ENSZ Népesedési Alap Kelet-Európai és Közép-Ázsiai igazgatójának jelenlétében olyan, a társadalmunkat érintő fontos témákat vettettek fel, mint a lakosság kiöregedése, az elvándorlás vagy a gyermekhalandóság, de teret kapott a nők és férfiak közötti esélyegyenlőség kérdése, a nők elleni erőszak visszaszorítása és a szexuális felvilágosítás fontossága is. A találkozón a Szövetséget Biró Rozália, a képviselőház külügyi bizottságának elnöke, Csép Éva Andrea Maros megyei parlamenti képviselő, a találkozó kezdeményezője és László Attila, a szenátus egészségügyi bizottságának tagja képviselte.

„Az Egyesült Nemzetek Szervezete által kidolgozott, 2030-ig szóló fenntartható fejlődési stratégia értelmében Romániának ki kell dolgoznia egy olyan hosszú távú stratégiát, amelynek célja az aggaszó demográfiai adatok visszafordítása, a nők és férfiak közötti esélyegyenlőség biztosítása, valamint a nők elleni erőszak megakadályozása”  emelte ki Biró Rozália, az RMDSZ Bihar megyei képviselője, a külpolitikai bizottság elnöke az ülést követően, majd hozzátette: annak érdekében, hogy megoldást találjanak a társadalmi problémákra, Romániának úgy kell módosítania jogszabályait, hogy azok első sorban a problémák megelőzésére és a nevelésre összpontosítsanak.

Csép Éva Andrea, a találkozó kezdeményezője hangsúlyozta, hogy az ENSZ Népesedési Alapjának sok éves tapasztalata kellő segítség a folyamat beindításához és abban, hogy Románia átvegye a külföldön működő jó gyakorlatokat és azok mentén alakítsa ki stratégiáját.

A beszélgetésen az ENSZ képviselője arra kérte a törvényhozókat, hogy a parlament és az ENSZ Népesedési Alap közötti együttműködés értelmében, a szükséges törvénykezési keret kialakításával, a hatályos jogszabályok módosításával segítsék a fent említett problémák megoldását.