Biró Rozália: segítenünk kell a fogyatékkal élők beilleszkedését a társadalomba

2015.03.25. | Szociális

Biró Rozália: segítenünk kell a fogyatékkal élők beilleszkedését a társadalomba

A fogyatékkal élőkkel kapcsolatos tévhiteink címmel tartott politikai nyilatkozatot szerdán, március 25-én Biró Rozália, a szenátus Emberjogi, Vallási és Kisebbségügyi Állandó Bizottságának elnöke, aki március 21-re, a Down-szindróma világnapjára hívta fel a szenátus tagjainak figyelmét, illetve azokra a korlátokra, amelyek megnehezítik a fogyatékkal élők társadalmi beilleszkedését.

A jelenleg érvényben lévő törvényes keretek havi 84 lejes gyermekpénzt biztosítanak a Down-szindrómás gyermekeknek, ez az összeg, úgy gondolom, elkeserítő” – adott hangot elégedetlenségének Biró Rozália. Rámutatott: a súlyos fogyatékkal élő gyermekek számára szakképzett ápoló vagy állami segély választása mellett dönthetnek a törvényes képviselők. Bár a törvénykezési keretek a helyi önkormányzatokat kötelezik arra, hogy helyi költségvetésből biztosítsák a szakképzett ápolók fizetését, mégis számtalan példa igazolja ennek ellenkezőjét – emelte ki a Bihar megyei szenátor.

Az egyik legfontosabb feladatunk, biztosítani a Down-szindrómás gyerekek számára azt, hogy szakképesítést szerezhessenek és a társadalom aktív tagjaiként élhessenek: az önbizalmuk növelésével, az integrált nevelés alkalmazásával, megfelelő fejlesztéssel, a családoknak megítélt állami juttatások növelésével, valamint az élhető életkörülmények megteremtésével segíthetünk abban, hogy a fogyatékkal élők sikeresen beilleszkedjenek a családi- és közösségi életbe” – összegzett az RMDSZ Bihar megyei szenátora.