Biró Rozália: van még tennivaló az emberi jogok tiszteletben tartása, illetve a nemzeti kisebbségek jogainak érvényesítése terén

2015.09.02. | Kisebbségvédelem
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Biró Rozália: van még tennivaló az emberi jogok tiszteletben tartása, illetve a nemzeti kisebbségek jogainak érvényesítése terén

A Fiatal Európai Föderalisták németországi szervezetének tagjait fogadta szerdán, szeptember 2-án Bukarestben Biró Rozália, a szenátus Emberjogi, Vallási és Kisebbségügyi Bizottságának elnöke és Tamara Ciofu, a képviselőház azonos bizottságának alelnöke. A találkozón Románia Európai Unión belüli szerepéről, a nemzeti kisebbségek helyzetéről, az ország emberjogi megvalósításairól, illetve hiányosságairól, valamint a civil szervezetek és az állami intézmények együttműködéséről egyeztettek.

Az elmúlt években Románia minden olyan keretegyezményt aláírt, amelyek a demokrácia kiépítésére, erősítésére vonatkoznak, és ezeket igyekszik gyakorlatba ültetni. Tekintettel arra, hogy Románia minden olyan kötelezettségnek eleget tett, amelyek EU-tagállamként megilletik, jogos azon elvárása, hogy egyenlő partnerként tekintsenek rá az EU határain belül” – fogalmazott Biró.

A nemzeti kisebbségek helyzetére is kitérve, a szenátus Emberjogi, Vallási és Kisebbségügyi Bizottságának elnöke a németországi küldöttség tagjaival ismertette a jelenlegi helyzetet, mely szerint bár az országos törvénykezés megfelel az EU-s elvárásoknak, a nemzeti kisebbségek jogainak biztosítása hiányosságokat mutat. „Sajnos az állapítható meg, hogy az elmúlt 2-3 évben visszalépések történtek Romániában mind az anyanyelvhasználat, mind pedig a nemzeti jelképek, szimbólumok elfogadásának tekintetében” – hangsúlyozta Biró Rozália.

A találkozó során elemzésre kerültek azok a negatív jelenségek is, amelyek az alapvető emberjogok korlátozása által a romániai társadalomban még mindig fellelhetőek. Itt elsősorban a családon belüli erőszakra, a szociális intézményekben, a börtönökben élő személyekkel szembeni visszaélések és bántalmazások gyakoriságára tértek ki, de amint elhangzott, az országban komoly gondot jelent a fogyatékkal élő személyek társadalmi beilleszkedése, érvényesülése is.

A civil szervezetek és az állami intézmények együttműködése kapcsán Biró Rozália szenátor elmondta: a politikum, az állami intézmények és a parlamenti szakbizottságok részéről érezhető egyfajta nyitás a civil szervezetek szakemberei felé, de sokat kell még tenni annak érdekében, hogy ez a párbeszéd valós és eredményes legyen, és ily módon a civil szférában felhalmozódott szaktudást értékesíteni lehessen.

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.