Bizalmat szavaztak Kelemen Hunornak Háromszéken

2015.02.27. | Kovászna , 12. Kongresszus
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Bizalmat szavaztak Kelemen Hunornak Háromszéken

Fotó: Kocsis-B. János

Nyílt szavazással, egyhangúlag fogadták el Kelemen Hunor szövetségi elnök támogatását, valamint a széki szervezetek által javasolt kongresszusi küldöttek listáját a Háromszéki Képviselők Tanácsának (HKT) ülésén jelenlevők február 27-én, pénteken, Sepsiszentgyörgyön.

Az ülést Márton Árpád parlamenti képviselő, a HKT elnöke nyitotta meg, amelyen a jelen levő tagok mellett részt vettek az egyházak és a civil szervezetek képviselői is.

 

Kelemen Hunor szövetségi elnök felszólalásában többek között az aktuálpolitikai kérdéseket, az elmúlt huszonöt év megvalósításait, a Szövetség előtt álló kihívásokat, valamint a 2016-os választási rendszerrel kapcsolatos parlamenti vita részleteit ismertette. Ez utóbbiban az RMDSZ határozott álláspontja az, hogy egy olyan választási rendszer elfogadható, amely biztosítja a magyar közösség számára az arányos képviselet lehetőségét. Elmondása szerint annak ellenére, hogy a Szövetség a nulláról indult, céljai java részét megvalósította. „A legfontosabb a jövőbe tekintés, az erdélyi magyarság jövőképének megteremtése, amely lehetővé teszi, hogy szülőföldjükön magyar emberként megmaradhassanak az itt élők. Fontos, hogy a politikai érdekképviselet megtalálja ezekre a problémákra a megoldást, így honorálja a választóktól kapott értékes bizalmat. Meggyőződésem, hogy a magyar kisebbség számára az etnikai politikai érdekképviseleten kívül Romániában ma nincs alternatívája.”mondta Kelemen.

 

A szövetségi elnök beszédében az olyan megvalósításra váró célokra is kitért, mint a magyar nyelvű állami egyetem és a különböző autonómia-formák kérdése. Hozzátette, a következő esztendőket a megyei és országos szervezetekben úgy kell megtervezni, hogy azok a változásról és a közösségépítésről szóljanak Székelyföldtől a Partiumig. „Mindig vannak és lesznek megvitatnivaló kérdéseink, de ezeket a Szövetségen belül meg tudjuk tárgyalni közösen és képesek vagyunk közösen meghozni azokat a döntéseket, amelyek a romániai magyarság ügyét szolgálják.” tette hozzá a szövetségi elnök.

 

Kelemen Hunor a magyar kormánnyal, valamint a nemzetpolitikai államtitkársággal a honosításra vonatkozóan nemrég aláírt megállapodás kapcsán kiemelte Kovászna, Bihar és Hargita megyék eredményes tevékenységét. A szövetségi elnök beszédében a magyar kormánnyal való kiegyensúlyozott viszonyról is szólt, amely a következő elnöki mandátumában is kiemelt helyen áll, ugyanakkor a fontos erdélyi magyar ügyek folyamatos napirenden tartására is felhívta a figyelmet.

 

A szövetségi elnök politikai tájékoztatója után a testület tagjai egyhangúlag megerősítették az RMDSZ Megyei Állandó Tanácsának januári döntését, mely értelmében Kelemen Hunort támogatják a Szövetség élére a következő négy éves ciklusban is.

 

A gyűlés utolsó napirendjeként a széki szervezetek javaslatai alapján megszavazták annak a 28 személynek a névsorát, akik képviselni fogják a megyei szervezetet az áprilisban, Kolozsváron sorra kerülő tisztújító kongresszuson.

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.