Biztonságra és kiszámíthatóságra van szükség a szövetkezetek működésében

2016.03.23. | Szenátus , Mezőgazdaság
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Biztonságra és kiszámíthatóságra van szükség a szövetkezetek működésében

A szenátus mezőgazdasági bizottsága március 22-én, kedden elfogadásra javasolta azt a törvénytervezetet, amely a mezőgazdasági szövetkezetek működésére és szabályozására vonatkozó törvényt módosítaná. A tervezet, amelyet több vidékfejlesztési területen dolgozó képviselő és szenátor közösen kezdeményezett, az eddigi szövetkezeti törvényt helyezné új alapokra. 

A mezőgazdasági bizottság ülésén, amelyen a vidékfejlesztési szaktárca részéről Achim Irimescu miniszter, a pénzügyminisztérium részéről pedig Ion Ghizdeanu államtitkár is jelen volt, a tervezetet kezdeményezőként Tánczos Barna RMDSZ-es szenátor, a Szövetség szenátusi frakcióvezetője ismertette. „A tervezet elsődleges célja a szövetkezeti rendszerben értékesített termékmennyiség növelése, az adózási rendszer tisztázása, illetve bizonyos adókedvezmények bevezetése azon gazdák számára, akik termékeiket szövetkezeteken keresztül értékesítik” – hangsúlyozta Tánczos. Emellett pontosítja a mezőgazdasági szövetkezetek tevékenységi körét, az elsődleges mezőgazdasági termékek feldolgozásának és/vagy forgalmazásának a lehetőségeit, pontosítja az év végi nettó nyereség és/vagy veszteség fedezésének kötelezettségét, és a tartalékalap minimális mértékét is.

A vidékfejlesztési szaktárca minisztere pozitívan véleményezte a kezdeményezést, de a pénzügyminisztérium államtitkára nem támogatta az adókedvezményekre vonatkozó módosításokat. „A bizottság végül is apróbb formai módosításokkal, de egyhangúlag elfogadta a törvénytervezetet, amely várhatóan már jövő héten a kérdésben döntő képviselőház asztalára kerül végleges szavazásra” – tette hozzá Tánczos Barna.

 

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.