Bízunk a tömbmagyarság irántunk érzett felelősségében - Jelöltbemutató Hunyad megyében

2012.11.17. | Hunyad , Parlamenti választások
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Bízunk a tömbmagyarság irántunk érzett felelősségében - Jelöltbemutató Hunyad megyében

Az RMDSZ Hunyad megyei jelöltjei mutatkoztak be november 16-án, pénteken, Déván, ahol a Magyar Szórvány Napja alkalmából szervezett gálaműsoron szólaltak fel a képviselő- és szenátorjelöltek. Megfogalmazásuk szerint Hunyad megyében igazi kihívás a parlamenti választásokat megelőző kampány, hiszen a szétszórtan élő magyar embereket külön-külön keresik fel. 

"Az RMDSZ választási jelszava, a mindig a magyarokért itt, Hunyad megyében hatványozottan érvényes. Nekünk meggyőződésünk, hogy a magyar emberek sorsát csak magyar emberek intézhetik. Bízunk abban is, hogy a Székelyföldön, a tömbben élő magyarok nem feledkeznek meg rólunk, szórványban élőkről, és felelősen, nagy számban mennek el választani, ezzel is megerősítve a szétszóródva élők képviseletét” – hangzott el a Hunyad megyei jelöltek bemutatkozóján.

"23 év alatt hosszú utat tettünk meg, és nem szabad megengednünk senkinek, hogy a közös utunkról letérítsen.  Voltak sikereink, eredményeink, és voltak kudarcaink is, mint minden embernek, aki dolgozik. Egyetlen dolgot nem lehet elvitatni tőlünk: 23 év alatt előrébb vittük az erdélyi magyarság ügyét" - szögezte le Kelemen Hunor, a Szövetség elnöke a dévai jelöltbemutatón. Az RMDSZ elnöke Tamási Áron, méltán híres székelyföldi író szavait kölcsönözve hangsúlyozta, a Szövetség nem felejtette el, hogy a madárnak szárnya van és szabadsága, az embernek pedig egyetlen szülőföldje és sok kötelessége. Úgy véli, a közéleti munkát vállalók megfelelő komolysággal, odaadással végezték kötelességüket szülőföldjükön, szülőföldjükért.

A magyar emberek biztonságra vágynak, főként akkor, amikor gazdaságuk, szociális hálójuk, nemzeti identitásuk, anyanyelvük, kultúrájuk, és mindaz, ami megkülönbözteti őket másoktól, veszélybe kerülhet. "Ezt a biztonságot 2012 után is csak az RMDSZ tudja nyújtani, erős parlamenti képviselettel". Kelemen Hunor kihangsúlyozta, a Szövetség kötelessége a jövőépítés is. Bár a múlt értékei meghatározóak, és szilárd alapokra helyezik lépteinket, jövő nélkül nem lehet közéletről, közszolgálatról beszélni, a politika a jövőépítésről szól. A jövőt alakítja az elkövetkező négy év is, amikor nem egymással, hanem egymásért kell küzdeniük az erdélyi magyaroknak.

"Három ellenségünk van: a közöny, a gazdasági válság és a román nacionalizmus. Nekünk ez ellen kell küzdenünk. A közönyt kell elsősorban leküzdenünk, meg kell értenie minden magyar embernek, hogy december 9-én nem dőlhetünk hátra. Minden, a Szövetségre leadott szavazat magyar mandátumot jelent a Székelyföldön, és itt a szórványban is. A gazdasági válság legyőzésére az RMDSZ-nek komplex, gazdasági, pénzügyi stratégiája van, amelyet igyekszik minél hatékonyabban életbe ültetni. Legfontosabb célkitűzésünk a munkahelyteremtés – az elkövetkező években erre kell összpontosítanunk. A felerősödő nacionalista retorikát is csak akkor tudjuk leküzdeni, ha összefogunk, ha megmutatjuk a magyar közösség erejét. A mi jelöltjeink hiteles, megvalósítható válaszokat adnak. Ha erős parlamenti képviseletünk van, beleszólhatunk a döntésekbe. Ésszel, erővel és szívvel képviseljük az erdélyi magyarságot, úgy, hogy tovább vigyük a parlamentben mindazt, ami 23 év alatt jó volt" – hangsúlyozta Kelemen Hunor. Hozzátette, minden magyar ember kötelessége a kötelékeket megerősíteni a itthon, nemzetközösségünk tagjai között.

A szövetségi elnök leszögezte, az elmúlt 23 évben az RMDSZ nem változtatott nevet, nem cserélt arcot, nem igazolt át más pártokba, és nem hozott létre újabbakat. Az RMDSZ-nek egyetlen szövetségese van: az erdélyi magyarság.

"Sokan kérdezik, sikerül-e, lesz-e erős képviseletünk a parlamentben. Én azt mondom, sikerül! És csak rajtunk múlik, hiszen ezt a munkát más helyettünk nem végzi el, a mi ügyünk csak nekünk fontos. Ezért van szükség minden magyar szavazatra. Minden, a Szövetségre leadott szavazatból magyar parlamenti mandátum lesz, és az egységes képviseletet erősíti" - mondta Kelemen Hunor szövetségi elnök.

Winkler Gyula, az RMDSZ Hunyad megyei elnöke kijelentette, az itt élő magyar embereknek soha nem volt könnyű sorsuk. „Nem volt könnyű naponta lemenni a Zsil völgyének bányáiba, nem volt könnyű három váltásban dolgozni a vajdahunyadi vasgyárban, és mindez mellett családot és közösséget összetartani. Hozzászoktunk a nehéz munkához, a Dél-erdélyi magyarok büszkén, konokul, néha csikorgó foggal, de egyenes háttal fogadják a kihívásokat. Így tekintünk mi december 9-re is. Nem lesz könnyű, de minden erőnket bevetjük a közös siker érdekében” – mondta el felszólalásában az RMDSZ Hunyad megyei elnöke.

Magyar Szórvány Napja Déván Magyar Szórvány Napja Déván Magyar Szórvány Napja Déván
Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.