Bodor László: Célunk 2016-ra, hogy európai uniós átlagra emeljük a társadalmi részvételt

2014.02.19. | Kolozsvár , Ifjúság

„A Romániai Magyar Demokrata Szövetség 25 éves munkájának szerves részét képezte a folyamatos társadalomszervezési tevékenység, az erdélyi magyar közösség fejlesztése és építése. Ennek a törekvésnek a jegyében a Szövetség már a kezdetektől bekapcsolódott az Európai Ifjúsági főváros cím megszerzési folyamatába, mely során az RMDSZ-es EP képviselők több uniós fórumon is képviselték a célkitűzést, és lobbiztak az ügy érdekében. Továbbá így jött létre az a kezdeményezés is, amely mentén lehetőséget szeretnénk nyújtani a magyar fiataloknak, ifjúsági szervezeteknek saját identitásuk megélésére a Kolozsvár 2015 Európa Ifjúsági Fővárosa projekt keretén belül” – ismertette Bodor László, az RMDSZ programokért és ifjúságért felelős főtitkárhelyettese a Kolozsváron megszervezett Interethnia konferencián.

„Ebben a projektben Kolozsvár számunkra nem mint földrajzi pont jelenik meg, hanem mint szellemi központ, amelybe az egész erdélyi magyarság be kell kapcsolódjon, Székelyföldtől Partiumig, egy erős és életképes magyar közösséget megjelenítve” – hangsúlyozta.

A főtitkárhelyettes elmondta: az RMDSZ külön keretet határozott meg az ifjúsági főváros magyar vonatkozású rendezvényeinek támogatása, valamint a magyar fiatalok minél szélesebb körű bevonása érdekében, melyet a közeljövőben nyílt pályázat mentén fog meghirdetni. „A Szövetség célja, hogy a fiatalok társadalmi felelősség-vállalásának buzdítása révén minél látványosabban bemutassa a régió magyar vonatkozású gazdaságát, kultúráját és hagyományait. A projekt eredményeként elsősorban azt várjuk el, hogy 2016-ra úgy a fiatalok, mint a teljes magyar közösség társadalomépítésben való részvétele nem csak civil szervezeti szinten, hanem egyéni vonatkozásban is megnövekedjen és elérjük a jelenlegi, 40 százalékos európai uniós átlagot ezen a területen, mely megvalósítás egy erősebb közösségi érzés és egy hatékonyabb munkavégzés feltételeit tudja megteremteni Erdélyben” – fogalmazta meg következtetésként Bodor.