Bodor László: november 2. a magyar közösség felelősségvállalásáról is szól

2014.10.18. | Szeben

Bodor László: november 2. a magyar közösség felelősségvállalásáról is szól

,,Megvolt ennek az országnak a történelmében az a pillanat, amikor egy közösséget eladtak. Maradt a kulturális tér, de ezeket a tereket már mások lakják be. Ahhoz, hogy egy közösség a szülőföldjén megmaradjon, elsősorban vállalnia kell önmagát és olyan vezetőket kell válasszon, akik nem hazudtolják meg etnikai hovatartozásukat. A romániai magyar közösség erős, mert évszázadok óta szülőföldjén építkezik” – fogalmazott Bodor László, az RMDSZ főtitkárhelyettese péntek este Medgyesen, a XVI. Szeben Megyei Magyar Napok megnyitó ünnepségén.

Ugyanakkor hangsúlyozta: „a Szeben megyében élő magyarság számára ez a periódus az ünneplés mellett a felelősségvállalásról is szól, kulturális örökségünk, identitásunk, nyelvünk megőrzéséről, elképzeléseink továbbításáról, a magyarságunk mindennapi vállalásáról.

A jelöltállítás jelentőségét kiemelve, Bodor László kifejtette, az elnökválasztási kampány a magyar közösség szócsöve és Kelemen Hunor által a mi elvárásainkat van lehetőségünk hallatni.

,,A helyi közösség felelősségéről beszélünk, amikor autonómiáról beszélünk. Arról, hogy itt Medgyesen is, Önök dönthessék el, hogyan szervezik meg a közéletet, és ne Bukarest rendelkezéseitől függjön a holnapunk.  Ugyanakkor azt is elmondhatjuk ebben a periódusban, hogy velünk számolni kell a következő ezer évben is, hiszen mi itt maradunk, itt építkezünk, ennek az országnak vagyunk a részei. Bízom abban, hogy november 2-án az erős magyar közösség képviseletét fogják elsődlegesnek tekinteni” – nyomatékosította a főtitkárhelyettes.

A megnyitó folytatásában Orosz Csaba, a Szövetség medgyesi szervezetének elnöke köszöntötte a közönséget, majd az RMDSZ szórványkaraván-programjának fellépői: a Kolozsvári Magyar Opera művészei, valamint György Botond és Kun Zsolt humoristák szórakoztatták az egybegyűlteket.