Bodor László: Régiótól független, közös célokat kell megfogalmazni

2013.09.12. | Ifjúság

Bodor László: Régiótól független, közös célokat kell megfogalmazni

„Változnak az idők, változnak a prioritások, mely tényállás nem csak a fiatalságot, hanem az egész közösséget és nyilván a politikumot is új kihívás elé állítja” – indította köszöntőbeszédét Bodor László, az RMDSZ programokért és ifjúságért felelős főtitkár-helyettes a Szilágy Megyei Ifjúsági Egyeztető Tanács (SzIT – MIÉRT tagszervezet) tisztújító küldöttgyűlésén. A csütörtökön, szeptember 12-én a zilahi RMDSZ székházban megszervezett találkozó során a Szövetség részéről Seres Dénes, megyei elnök és Szilágyi Róbert, ügyvezető elnök üdvözölte a fiatalokat, megköszönve eddigi munkájukat és további sikert kívánva a mozgalom folytatásához.

„A ’90-es évektől errefele közös erővel nagyon sok, a magyar közösség szempontjából fontos problémát sikerült megoldani, kezdve a közintézményekben való anyanyelvhasználattól az oktatási kérdésekig, oly módon, hogy Partium, szórvány és Székelyföld ugyanazt a célt fogalmazta meg és a belső vitákat félretéve mindannyian, mint a Szövetségben, mint a MIÉRT-ben régiókon felülemelkedő célok mögé sorakoztunk fel. Tettük mindezt úgy, hogy a magyar közösség jövőképét nem helyeztük egy zárt rendszerbe, hanem nyitott Erdélyben, Romániában gondolkodtunk” – emelte ki rövid visszatekintésében a főtitkár-helyettes.
„Jelenleg specifikus igények megjelenésének lehetünk tanúi, új elvárások vannak, megyén és régión vagy akár egész Erdélyen belül, más az igény Partiumban, mint Székelyföldön vagy szórványban, teljesen más egy kis községben élő fiatal elképzelése, mint a nagyvárosi ifjúságé. A múlt tapasztalatait felhasználva, nekünk most ezekhez a kihívásokhoz kell felnőnünk, meg kell találnunk és értenünk azt, hogy mitől tud egy szilágysági fiatal szolidáris lenni a székelyföldi fiatallal, újra kell tanulni a közösségi érzést, és ez mentén kell bekanalizálnunk a Szövetségbe az eltérő prioritású politikai célokat. A különböző régiókban megjelenő elvárásnak megfelelő, új, de közös célokat kell megfogalmazni, oly módon, hogy a helyi érdekek is érvényre jussanak – ez jelenti az elkövetkező évek nagy kihívását” – hangsúlyozta Bodor László.
A köszöntések folytatásában Szabó József, MIÉRT elnök és Jakab Adorján, MIÉRT elnökhelyettes szóltak a fiatalokhoz, majd ezt követően a megye minden részéről összegyűlt mintegy 60 fiatal Demyén István személyében megválasztotta új elnökét, továbbá sor került az ifjúsági szervezet alapszabályzat módosítására és az új vezetőség bemutatkozására is.