Bónis István: Az egészségügyi rendszerben fontos az anyanyelven történő tájékoztatás

2013.05.15. | Egészségügy , Nyelvi jogok , Anyanyelvhasználat
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Bónis István: Az egészségügyi rendszerben fontos az anyanyelven történő tájékoztatás

Az egészségügyi miniszternek intézett hivatalos kérdésben érdeklődőt Bónis István Máramaros megyei parlamenti képviselő ma, május15-én, a Regionális vagy Kisebbségi Nyelvek Európai Kartájának azon előírásairól, amelyek az egészségügyi létesítményekben a diagnózis pontos megértése érdekében az anyanyelven történő orvosi tájékoztatást és kezelést írják elő azokon a településeken, ahol a kisebbség számaránya meghaladja a 20 százalékot.

A Regionális vagy Kisebbségi Nyelvek Európai Kartáját Románia 2007-ben, a 282-es törvénnyel ültette át jogrendszerébe, ezzel pedig elkötelezte magát, hogy a regionális vagy kisebbségi nyelvek használatának területein gondoskodik arról, hogy az olyan létesítményekben, mint a kórházak, nyugdíjasházak és otthonok lehetőséget biztosít arra, hogy az egészségügyi, életkori vagy egyéb okból gondozásra szorulókat anyanyelvükön fogadják és kezeljék.

Bónis István parlamenti képviselő kérdésében emlékeztette a minisztert arra is, hogy Románia a Karta aláírása által elkötelezte magát afelől is, hogy háromévente összeállít egy jelentést a regionális nyelv használatát illetően az említett régiókban.

„Tájékoztatást kértem a Karta egészségügyi rendszerre vonatkozó előírásainak Romániában történő gyakorlatba ültetéséről. Fontos, hogy azokon a településeken, ahol 20 százalék fölött van jelen a magyar közösség, anyanyelvén fordulhasson orvoshoz és anyanyelvén tájékoztassák a pácienseket a diagnózisról, illetve kezelésről ” – vélekedett Bónis István, majd elmondta, hogy az egészségügyi minisztertől írásban kért választ kérdésére.

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.