Borbély: 22 év alatt nem lehet elbújni

2012.04.18. | Aktuálpolitika
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Borbély: 22 év alatt nem lehet elbújni

Borbély László, az RMDSZ politikai alelnöke tegnap este Mihai Gâdea meghívottja volt az Antena3 hírtelevízióban.  A nemrég lemondott környezetvédelmi és erdészeti miniszter a műsorban beszélt többek közt az ellene felhozott vádakról, és arról is, hogy személyesen, magánemberként hogyan érintette őt a vád.

Borbély László elmondta, miniszterként éppen Szilágy megyében tartózkodott, amikor a sajtóból értesült arról, hogy az Országos Korrupcióellenes Igazgatóság bűnvádi eljárást akar indítani ellene. A politikus kifejtette, ekkor döntötte el, hogy lemond miniszteri tisztségéről és ezt a szándékát közölte  is a miniszterelnökkel. Mint kifejtette, lemondása elsősorban becsületbeli kérdés volt számára.

“A közméltóság megnevezés nyilván a méltósággal van összefüggésben, és úgy gondolom, hogy amikor az embernek a becsületébe gázolnak, akkor az ártatlanságának bizonyítása mellett meg kell őriznie méltóságát. Egyértelmű volt számomra, hogy felállok a miniszteri székből” – fejtette ki a politikus.

Újságírói kérdésre, miszerint áldozatnak vagy vádlottnak tartja-e magát, Borbély László elmondta, az igazságszolgáltatás dolga az ítélethozás, ő ártatlan és meggyőződése, hogy Romániában az igazságszolgáltatás független és nem befolyásolható.

“Én 1990 óta vagyok a politikában, képviselőként majd államtitkárként és miniszterként dolgoztam különböző kormányokban. Engem több mint 20 éve ismernek a polgármesterek, a megyei tanácsok elnökei, a politikusok. 22 év alatt nem lehet elbújni, az emberek tudják, milyen vagyok, ismernek.  Én nem változtam meg ennyi  év alatt, most is ugyanaz az ember vagyok, mint ezelőtt.

Furcsának találom, hogy egy évvel ezelőtt, július 12-én egy televízió újságírója hirtelen felébredt és megkérdezte a Korrupcióellenes Igazgatóságot, hogy nem hányódik-e valahol egy Borbély – ügyirat?  Erre a DNA kiad egy közleményt, amely szerint ősszefüggésbe hozták a nevem egy üzletemberével. Ezek után az igazgató sajtótájékoztatón elmondta, nincs semmiféle Borbély – ügy, tehát lényegében cáfolta az általuk kiadott közleményben mondottakat. Ezután pedig várnak egy évet és egy év múlva, ugyancsak a sajtón keresztül kérik, hogy bűnvádi eljárást indíthassanak.

Amikor elolvastam az iratcsomót, kiderült, hogy több, mint 75 embert hallgattak ki az egy év alatt és nem találtak semmit.  Mindenki, egymástól teljesen függetlenül, ugyanazt nyilatkozta. Mit bizonyít ez? Egy éven keresztül próbáltak elegendő anyagot gyűjteni rólam, és nem sikerült.  Nem értem, miért fektettek bele ennyi energiát, miért költöttek ennyi pénzt, amikor teljesen egyszerűen elegendő lett volna, ha behívnak engem, megkérdeznek és én számlákkal bizonyítva elmondtam volna mindent. Hát ott lakom a rendőrséggel szemben, az utcában mindenki tudta, hogy a lakóházam mögötti részt renoválom, és ezt bizonyítékokkal egyetemben elmondtam volna a nyomozóknak is, ha megkérdeznek.

Számomra megdöbbentő, hogy az iratcsomónak közel fele a lehallgatott telefonbeszélgetések leírásait tartalmazza. Lehallgatták nem csak az én, hanem a környezetemben lévő emberek telefonjait is, intim családi beszélgetésekkel szembesültem, amint a feleségem beszélget a lányommal, a fiammal. Több, mint 700 oldal tartalmazza a lehallgatásokat, és nincs közöttük egy sem, amit bizonyítékként, a bűnvádi eljárásban próbaként fel tudnának használni ellenem.

Szembesülni egy ilyen iratcsomóval olyan volt, mint amikor a Securitate irattárában a rólam készült feljelentéseket olvastam. A forradalom előtti idők jutottak eszembe, amikor mindannyiunkat követtek, lehallgattak, amikor féltünk bármiről is beszélni. Én nem azért mentem ki több ezer marosvásárhelyivel az utcára, hogy 22 év után hasonlóval szembesüljek! – fejtette ki Borbély László.

Újságírói kérdésre, miszerint lát-e összefüggést a Verespataki beruházás, a palagáz kitermelése és a Korrupcióellenes Igazgatóság vizsgálódásai között, Borbély László kifejtette, ő miniszterként mindig következetesen azt az elvet képviselte, hogy neki a környezetvédelmi szempontokat kell figyelembe vennie és csak abban az esetben fogja kibocsájtani a kitermeléshez szükséges környezetvédelmi engedélyt, ha 100 százalékosan meg van győződve arról, hogy a kitermelés nem veszélyes a környezetre.

“Én nyugodt lélekkel állok mindenki előtt, mert tudom, hogy az emberek ismernek engem. A 22 év alatt nagyon sok döntést kellett meghoznom, és mindig vállaltam a következményeit. Ezt csak így érdemes csinálni. De azt senkinek sem fogom megengedni, hogy a becsületembe gázoljon, hogy  jogtalanul megrágalmazzon! Az ország intézményei az állampolgárok szolgálatában kell álljanak, nem máséban! “- mondta el az RMDSZ politikai alelnöke.

Borbély László elmondta, fenntartja ártatlanságát és bízik benne, hogy az igazságszolgáltatás is bizonyítani fogja ezt a tényt.