Borbély: 455 millió Euró értékben eszközölünk beruházásokat Máramaros megyében

2012.03.28. | Környezetvédelem , Máramaros
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


A Környezetvédelmi és Erdészeti Minisztérium hathatósan támogatja Máramaros megye fejlődését, hiszen jelenleg a minisztérium különböző programjai keretén belül összesen 455 millió Euró értékben eszközölünk beruházásokat Máramaros megyében - nyilatkozta Borbély László környezetvédelmi és erdészeti miniszter március 28-án, Nagybányán.

A kiszállás alkalmával a környezetvédelmi miniszter Máramaros megye prefektusával, a megyei tanács elnökével, a megye szenátoraival, képviselőivel és polgármesterekkel ismertetette a Környezetvédelmi és Erdészeti Minisztérium 2012-es programjait, valamint a vissza nem térítendő uniós pénzekre való pályázási lehetőségeket.

Borbély László véleménye szerint az Európai Uniós forrásokból finanszírozandó fejlesztések közül a legfontosabbak a megye integrált hulladékmenedzsmentjének és vízinfrastruktúrájának megépítését szorgalmazó átfogó tervek. Ezen beruházások értéke több mint 177 millió Euró. A megye vízinfrastruktúrájának európai szabványoknak megfelelővé tételét szorgalmazó befektetés finanszírozási szerződését a minisztérium aláírta, ezt követően az uniós támogatás lehívásának üteme az önkormányzat adminisztrációs kapacitásán (versenytárgyalás meghirdetése, munkálatok felügyelete) múlik – hangsúlyozta a miniszter.

Ami a megye integrált hulladékmenedzsmenti tervét illeti, Borbély László arra kérte az önkormányzat képviselőit, hogy tegyenek meg mindent annak érdekében, hogy június végéig készítsék el a finanszírozási szerződés aláírásához szükséges dokumentációkat, ha nem, fenn áll annak a veszélye, hogy saját forrásokból kell elkészítsék a befektetést.

A mai látogatás alkalmával sor került a Környezetvédelmi Alapból finanszírozott víz- és csatornázási munkálatok szerződéseinek aláírására is. Borbély László környezetvédelmi miniszter, Lőrincz Csilla, a Környezetvédelmi Alap alelnöke valamint 4 Máramaros megyei település polgármestere aláírták azokat a szerződéseket, amelyek értelmében Felsőszelistye, Szarvaszó, Sülelmed és Szakállasdombó települések mintegy 25 millió lejt kaptak, a víz- és csatornázási infrastruktúra kiépítésére, ezek korszerűsítésére.

A felügyelet nélkül hagyott tarlóégetések okozta károkkal kapcsolatosan a környezetvédelmi miniszter arra kérte az illetékes hatóságokat, hogy szigorúan büntessék azokat a gazdákat, akik azért, hogy megkaphassák az a Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökségtől a területre járó támogatást a növényi maradványok lekaszálása helyett, illegális módon a maradványok elégetését választják és felelőtlen módon hathatós károkat okoznak.   

Borbély László Máramaros megyei látogatása a Környezetvédelmi Alap által támogatott Feketepatak környékén létesített törpe vízerőmű megtekintésével zárult.

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.