Borbély: a Bekecs-tető a magyarok zarándokhelyévé vált

2013.10.06. | Maros , Megemlékezés

Borbély: a Bekecs-tető a magyarok zarándokhelyévé vált

A Bekecs-tetői lovasnapok ünnepi megnyitóján vett részt szombaton, október 5-én Borbély László politikai alelnök, aki a rendezvény keretén belül Nyárádmagyaros polgármesterével, Kacsó Antallal, valamint a Maros megyei RMDSZ elnökével, Brassai Zsomborral együtt köszöntötte a Bekecs-tetőre érkezőket.

„Nem politikai pártok, szövetségek, vagy állami intézmények képviselőiként vagyunk ma itt, hanem magyarokként jöttünk ki a Bekecs-tetőre ünnepelni ma is, és minden évben. Ez egy szent hellyé, a magyarok zarándokhelyévé vált az idők során, és gondolom mindenki érzi azt, hogy mennyi pozitív energiát tud ez a hely adni. Fejet kell hajtanunk elődeink előtt, akik ha kellett életük árán is, de megvédték e földet. Ha visszatekintünk a történelmünkbe, bár látjuk, hogy volt részünk kudarcokban, azt is észrevesszük, hogy a vereségeken túl a magyar nép mindig nyert is valamit, mert következetes volt, és kitartó 1848 óta. Mi, erdélyi magyarok sok száz év óta itt vagyunk, csak a határok változnak körülöttünk. Az a feladatunk, hogy ettől függetlenül továbbra is megmaradjunk itt, és együtt teremtsünk esélyt gyerekeinknek arra, hogy a következő húsz, negyven, vagy akár száz évben is együtt tudjanak itt a Bekecs-tetőn ünnepelni. Feladatunk ezt a helyet, ezt a kápolnát, és mind azt ami itt látható megvédeni” - fogalmazott beszédében Borbély László. Hozzátette, azt kívánja az itt élő magyarságnak, és szerte a világon minden magyarnak, érezzék azt az erőt amelyet a magyar nép jelent, és ha összefognak, biztos abban, hogy nincs az az erő amely megakadályozná őket abban, hogy megvalósítsák azt, ami 1848 óta a magyarság kitűzött célja.

A felszólalásokat lármafagyújtás, illetve az erdélyi és a magyarországi hagyományőrző huszárcsapatok felvonulása követte, majd az I. világháborúban elesett székely katonák síremlékét koszorúzták meg.