Borbély: a brüsszeli képviselet nélkülözhetetlen a gazdák számára

2014.02.12. | Kovászna , Mezőgazdaság

Borbély: a brüsszeli képviselet nélkülözhetetlen a gazdák számára

Az oltmenti szarvasmarha tartó gazdákkal találkozott szerdán, február 12-én, Borbély László, az RMDSZ politikai alelnöke, a Kovászna Megyei Sepsibodokon.

A találkozón – amelyen Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere, Tamás Sándor, Kovászna megye Tanácsának elnöke, Tánczos Barna csíkszeredai szenátor, Dumitru Marinescu, Kovászna megye prefektusa, valamint Eötvös Mózes, a Kovászna Megyei Szarvasmarha Tartók Egyesületének elnöke is jelen volt –, a Szövetség politikai alelnöke hangsúlyozta: a Kovászna megyei gazdák az elmúlt tíz évben nagyon jól teljesítettek, amit az is bizonyít, hogy 2004 óta több mint egy milliárd eurót  hívtak le az Európai Uniótól.

Ez persze nem jelenti azt, hogy ez elég, hogy a megnyert pályázatokra a pénzösszegek mindig időben megjönnek. Tovább kell harcolnunk az infrastrukturális és gazdasági befektetésekért, ehhez pedig arra van szükségünk, hogy mind Bukarestben, mind pedig Brüsszelben képviselve legyenek az érdekeink. Amennyiben sikerül megteremtenünk az optimális lehetőségeket a földműveléshez, gazdálkodáshoz, sikerül megteremtenünk a megélhetést, a fejlődést, a biztos jövőt” - fogalmazott Borbély László a gazdafórumon, amelyen közel 200 helyi termelő vett részt. Elmondta, Bukarestben, a magyar szakembereknek sikerült kiharcolniuk azt, hogy a Mezőgazdasági és Intervenciós Kifizetési Ügynökség (APIA), a többnyelvűséget biztosítva hivatalaiban, magyar nyelvű tájékoztató szórólapokat bocsásson ki a vissza nem térítendő, egységes területalapú támogatások (SAPS) általános feltételrendszereiről, illetve a gazdák kötelezettségeiről. A tájékoztató nyomtatványokhoz egyébként magyar nyelven, a kifizetési ügynökség megyei és helyi kirendeltségei mellett, az APIA honlapján is hozzá lehet jutni.

„Emellett, a hegyvidéki övezetek támogatása kapcsán is fontosnak bizonyult, hogy a magyarságnak képviselete van Bukarestben, hiszen 2006-ban a minisztérium több olyan helységet is kifelejtett a támogatásra jogosult települések listájából, amelyeknek ott lett volna a helyük. Mi ezt a listát kiegészítettük, leadtuk a szaktárcához, és reméljük, hogy a jövőben ezeket a településeket kárpótolják” - nyilatkozta Borbély, aki kihasználva az alkalmat, hogy a gazdafórumon Kovászna megye prefektusa is jelen volt, arra hívta fel a figyelmet, hogy Bukarestben végre van politikai akarat a nemzeti szimbólumok szabad használatának elfogadására, hiszen ennek a joga benne van az alkotmányt módosító tervezetben. „Ezért én arra kérem Kovászna megye prefektusát, hogy hagyjon fel a pereskedésekkel, ne költse feleslegesen a közpénzt” - fogalmazott a Szövetség politikai alelnöke.

Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke a találkozón az AgroSIC egyesület bővítéséről beszélt: az elöljáró leszögezte, a megyei önkormányzatnak erkölcsi kötelessége támogatni a gazdákat. Az elnök hangsúlyozta: azok a gazdák, akik valamilyen egyesületbe tömörülnek továbbra is könnyebb helyzetben lesznek, ha számukra a megyei tanács az AgroSIC-en keresztül anyagi jellegű segítséget tud nyújtani, hiszen Háromszéken nagy az igény a különböző gépek vásárlására, ám ezeket önerőből csak kevesek engedhetik meg maguknak.

Tánczos Barna szenátor hangsúlyozta: a mezőgazdasági  miniszterrel többek közt a családi típusú gazdaságok fontosságáról egyeztetnek, hiszen Erdélyre különösen jellemző, hogy egy-egy család kisebb gazdaságot tart fenn. A tárgyalások jelen pillanatban 15 000 eurós támogatásról szólnak, amelyet a kis és közepes gazdaságok kaphatnának, ám ezeket az összegeket még nem véglegesítette a tárca. Tánczos szerint több szempontból is fontos ez a tervezet, hiszen vannak olyan vidékek, ahol csupán a kisebb gazdaságok tudnak működni, az ipar jellegű gazdálkodás nem működőképes, másrészt az is fontos, hogy ilyen módon a fiatal gazdák helyben maradnak, a területek nem maradnak megműveletlenek.

A gazdafórum után Borbély László a sepsiszentgyörgyi Berde Áron Közgazdasági és Közigazgatási Szakközépiskola sportcsarnok avatóján is rész vett, amelynek ünnepi megnyitóját a jelenlevő politikus és újságírók egy barátságos teremfoci mérkőzéssel kezdték meg. „Háromszéken ez a 26. sportcsarnok, ez a szám, jóval az országos átlag fölött van. A háromszékiek mindenképp megérdemlik ezeket a beruházásokat, és biztos vagyok benne, hogy jól kihasználják a sporttermeket” - nyilatkozta Borbély László az átadáson.