Borbély: a fenntartható fejlesztési célok gyakorlatba ültetéséhez egy erős szakértői háttérre van szükség

2016.06.14. | Képviselőház

Románia fenntartható fejlődési stratégiájának aktualizálási folyamatáról, valamint egy, a nem kormányzati szervezetek képviselőiből, a Román Akadémia tagjaiból és felsőoktatási intézmények képviselőiből álló konzultatív tanács létrehozásáról egyeztetett június 14-én, kedden Borbély László, a képviselőház külügyi bizottságának elnöke az ENSZ romániai ifjúsági küldöttségének képviselőjével, Anca Agachival, a “Fiatalok a fiatalokért” Alapítvány képviselőjével, Alexandra Miroslavval, a Román Akadémia alelnökével, Cristian Heraval, illetve az akadémiához tartozó Nemzetgazdasági Intézet igazgatójával, Gheorghe Zamannal.

Szükség van egy olyan szakértői háttérre, amely a fenntartható fejlődés témakörében jártas, és ennek értelmében értékes háttéranyagokkal tud majd szolgálni az új intézményes rendszerben. Ebbe a munkába a fiatalokat is be kell vonni, hiszen csak akkor lesznek érdekeltek, motiváltak a fenntartható fejlődés, a környezettudatos életmód iránt, ha informáltak, és megértik, hogy kulcsszerepük van a társadalom fenntartható fejlődésében” – hangsúlyozta Borbély László. Elmondta, az akadémikusokkal való megbeszélés során abban is megegyeztek, hogy egy interszektoriális testületet is létre kell hozni, amely összefogja, egységesíti a minisztériumoknak a fenntartható fejlődési stratégiával kapcsolatos kezdeményezéseit, és egyfajta koordinációs központként, az Országos Statisztikai Hivatal adatai alapján utasítja azokat a szükséges intézkedések bevezetésére.

Október 15-ig egy olyan szemináriumot szándékozunk megszervezni  az állam összes intézménye, és ezen belül is a miniszterelnöki hivatal, a kormány, a Román Akadémia és a parlament képviselői számára, amelynek keretén belül a különböző intézmények lépéseit hangoljuk össze a fenntartható fejlődési célok gyakorlatba ültetése kapcsán” – tette hozzá Borbély.