Borbély: a harcokat csak összefogással nyerhetjük meg

2012.03.15. | Maros , Ünnep , Megemlékezés

Borbély: a harcokat csak összefogással nyerhetjük meg

Az összefogás fontosságát hangsúlyozta a Marosvásárhely melletti Jedd község központjában mondott ünnepi beszédében Borbély László. „Nagy a felelősségünk, jövőt kell biztosítanunk gyerekeinknek, amit csak egy erős önkormányzattal érhetünk el, amihez összefogásra van szükségünk” – fogalmazott az RMDSZ politikai alelnöke, Románia környezetvédelmi minisztere.

„Ha nem fogunk össze, elveszítjük a harcot” – hangsúlyozta a politikus, aki felidézte az 1848-as, 1956-os, valamint az 1989-es „nagy összefogásokat” és emlékeztetett arra, hogy a magyarság mindannyiszor veszített, amikor nem fogott össze. „1989-ben összefogtunk, románok, magyarok mindannyian, mert egy olyan társadalomban akartunk élni, ahol nagyobb a szabadság” – hangsúlyozta a szövetség politikusa.

Mint mondta, ha számadást akarunk végezni, és felmutatni gyerekeinknek, hogy huszonkét év alatt mit valósítottunk meg, egyaránt említhetjük az anyanyelvhasználatot, a kétnyelvű feliratok kihelyezését, illetve az anyanyelven folytatható tanulást.

„Ezek a jogok azonban nem maguktól jöttek. Ott kellett lenni, ahol a döntéseket hozzák és a parlamentben a mi kicsi 7 százalékunkkal meg kellett győznünk a 44 százalékot ahhoz, hogy kivívhassuk a nekünk járó jogokat” – fogalmazott Borbély László, aki arra kérte Jedd község lakosságát, segítsenek továbbvinni az RMDSZ-es politkusok mandátumát.

„Minden négy évben kétszer fél órát vesz el az életünkből az, hogy elmenjünk szavazni azokra, akik méltóképpen képviselhetik az erdélyi magyarságot” – jelentette ki az RMDSZ politikai alelnöke.

A környezetvédelmi miniszter elmondta, fontos, hogy a lakosság érezze: egy erős képviselet van mögötte, amely a magyarság érdekeit képviseli, illetve hangsúlyosan figyel azokra a dolgokra, amelyek nemzeti kisebbségünket érintik. „Világosan meg kell fogalmaznunk jogainkat és követeléseinket, de utána el is kell érni ezeket” – zárta beszédét Borbély, aki szerint a célokat csak összefogással lehet elérni.

A magyar nemzet ünnepén Borbély László Nyárádszeredában Kerekes Károly képviselővel valamint a helyi előljárókkal együtt felavatta Deák Farkas hírlapíró, színműíró és szabadságharcos mellszobrát.

Beszédében Borbély László hangot adott azon meggyőződésének, hogy a kormányzati és parlamenti jelenlét nélkül a magyar emberek számára olyan fontos magyar oktatás, a Sapientia Erdélyi Magyar Egyetem akkreditációja,  valamint az Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem magyar  karának kérdése sem oldódhatna meg.

„Minden magyar embernek joga van szülőföldjén tanulni első osztálytól az egyetem végéi, ezért harcolunk mi most az előítéletek, a fekete márciusra emlékeztető nacionalista retorika ellen. Minden magyar település számít, ezért dogozunk az önkormányzatokban és a kormányzati intézményekben. A magyar nemzet ünnepén, amikor a legnagyobbjainkra emlékezünk, nem szabad elfelejtenünk, hogy a jövő a mi kezünkben van, az erdélyi magyar emberek kezében. Csak akkor vagyunk erősek, ha együtt dolgozunk, ha összefogunk azért, hogy saját ügyeinket mi intézhessük, saját sorsunkról mi dönthessünk. Ez a szabadság, amiért annyian meghaltak, ez a szabadság, amit ünneplünk” – hangsúlyozta Borbély László.

A rendezvényeket a 15. Mátyás Huszárezred V. századának Havad községi Hagyományörző Csapatának felvonulása nyitotta. Az ünnepi beszédeket követően, a diákok ünnepi műsora következett, majd Borbély László politikai alelnök, Kerekes Károly képviselő valamint Dászkel László, Nyárádszereda polgármestere felavatták Deák Farkas magyar szabadságharcos szobrát.

Borbély László 15 órától Szovátán, majd 16 órától Erdőszentgyörgyön vesz részt az ünnepi megemlékezésen.