Borbély: a MOGYE diákjaival és tanáraival együtt perelünk!

2012.05.15. | Oktatásügyek , Marosvásárhely

Borbély: a MOGYE diákjaival és tanáraival együtt perelünk!

A Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem a rossz példája annak, hogy mi történik akkor, ha nem tartják be a törvény előírásait Romániában – fejtette ki Borbély László, az RMDSZ politikai alelnöke május 14-én Marosvásárhelyen.

A politikus elmondta, az RMDSZ következetesen azon álláspontot képviselte, hogy a tanügyi törvény értelmében létre kell hozni a magyar kart  az egyetemen. Ennek érdekében hoztak kormányhatározatot is, ennek érdekében hívták fel a MOGYE román vezetőségének a figyelmét arra, hogy érvénytelen a törvényes előírásokat be nem tartó egyetemi charta valamint az ennek alapján lebonyolított vezetőválasztás, amelyből szintén kimaradt a magyar kar  vezetőinek megválasztása.

A politikus szerint a Ponta kormány bal lábbal kezdte a kormányzást, azáltal, hogy érvényben levő törvény alapján meglévő jogot próbál semmissé tenni. „Az RMDSZ ezért minden jogi és törvényes eszközt fel fog használni annak érdekében, hogy megalakuljon az Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemen a magyar kar. A mai nap folyamán, a MOGYE-n tanító magyar tanárok valamint a diákok képviselőivel tartott tárgyalás során megegyezés született arról, hogy az RMDSZ jogi képviseletet biztosít annak érdekében, hogy léphessenek be a perbe, mely megtámadja az egyetem szenátusa által megszavazott törvényellenes chartát.”- mondta a politikai alelnök.

Borbély László elmondta, hogy az RMDSZ, mint érdekvédelmi szervezet képviseli a magyar embereket. Ezért támogatja a magyar tanárokat és diákokat, akik legitim és hiteles módon el tudják mondani azt, hogy miért törvénytelen a charta. „Ők a leghitelesebbek, hiszen ha nem változik a helyzet a bőrükön fogják érezni a következő években, hogy mit jelent ez az igazságtalan ítélet”- hangsúlyozta a szövetség politikusa.

„Az új kormány a magyar embereket hátrányosan érintő határozatokat hozott már az első kormányűlésén, ilyen a MOGYE magyar karának létrehozására kötelező kormányhatározat visszavonása, de ilyen az önkormányzatoknak a kormány tartalékalapjából fejlesztésekre kiutalt összegek visszavonása is. Az RMDSZ minden jogi eszközt megragad annak érdekében, hogy ezeket az igazsátalan és a mayar embereket hátránzosan érintő intézkedéseket megakadályozza és a megszerzett jogainknak érvényt szerezzen” – fejtette ki Borbély László.