Borbély: a parlamentek pragmatikusabban kellene kezeljék az emberjogi kérdéseket

2014.02.18. | Külkapcsolatok , ENSZ

Borbély:  a parlamentek pragmatikusabban kellene kezeljék az emberjogi kérdéseket

Tizenhárom Közép- és Kelet-Európai ország parlamenti képviselője vett részt azon az alapvető emberi, nyelvi és kisebbségi jogokat vitató szemináriumon, amelyet a Román Parlament és az Interparlamentáris Unió (IPU) közösen szervezett Bukarestben, és amelyet ma délben Borbély László, a képviselőház külügyi bizottsági elnökének összefoglalója zárt.

„Az elmúlt napokban mindannyian kihangsúlyoztuk a fenntartható fejlődés prioritásként való kezelését az emberi jogok kontextusában. Ugyanis globális szinten, hosszútávon, az alapvető emberi jogokat csak abban az esetben lehet biztosítani, amennyiben a gazdasági fejlődés szociális biztonsággal és a környezet védelmével párosul. Bár minden országnak megvan a maga specifikus joggyakorlati problémája, az emberi jogok egyetemes érvényű értékeket képeznek” – fogalmazott a Nemzetközi emberi jogok gyakorlati alkalmazása: a nemzeti parlamentek hozzájárulása az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának munkájához címet viselő szeminárium zárónapján Borbély, a találkozó raportőre.

Elmondta, a választott politikusok legnagyobb kihívása az, hogy mentalitásváltásra ösztönözzék a polgárokat, egyeztetéseket kezdeményezzenek a nemzetközi szervezetekkel, a helyi civil szervezetekkel és NGO-kal, amelyek közvetlenebb kapcsolatban állnak az állampolgárokkal, közvetíteni tudják a nemzetközi normarendszereket, és azt is hatékonyan fel tudják mérni, hogy ezek milyen hatással vannak a társadalomra.

„A nemzeti parlamentek pragmatikusabban kellene kezeljék az emberjogi kérdéseket, stratégiai megközelítésre van szükség, és felül kell vizsgálni a kormány tevékenységét e téren, ellenőrizve, hogy ezek eleget tesznek-e a nemzetközileg is felvállalt kötelezettségeknek. Az ENSZ Egyetemes Felülvizsgálati Mechanizmusa (UPR) az egyetlen globális eszköz az emberi jogok betartásának a felmérésére minden egyes országban. Mivel a jelentést a kormányok készítik el, a parlamentek emberjogi bizottságainak lehetőségük adódik arra, hogy ennek tartalmát számon kérjék, és így hozzájáruljanak ahhoz, hogy az ENSZ Emberjogi Tanácsa egy valós képet kapjon a helyi joggyakorlatról” - magyarázta Borbély László.

Hozzátette, a szeminárium egy hosszabb nemzetközi tapasztalatcserének az első lépése, amelynek célja tudatosítani az országok parlamenti képviselőiben azt, hogy választóikkal szemben kötelességük az emberi jogok gyakorlati alkalmazása, a jogsértések monitorizálása.