Borbély: a szélsőséges személyeket felelősségre kell vonni, de túlzás a magyar állampolgárok kitiltása

2014.03.20. | Aktuálpolitika

Az RMDSZ kormányzati szerepvállalásáról, a március 10-ei marosvásárhelyi események következtében, a négy magyar állampolgár Romániából való kitiltásáról, valamint Ukrajna, továbbra is instabil belpolitikai helyzetéről beszélt Temesváron Borbély László, az RMDSZ politikai alelnöke, aki látogatása során Molnár Zsolt parlamenti képviselővel, Halász Ferenc megyei elnökkel, Titu Bojin megyei tanácselnökkel és Temesvár polgármesterével, Nicolae Robuval is találkozott.

„A képviselőház külügyi bizottságának elnökeként elmondhatom, hogy aggaszt, ami a szomszédos Ukrajnával történik. Románia, a NATO és az Európai Unió keleti határaként nem csak bizonyos jogokkal, de felelősségekkel is rendelkezik, és mindent megteszünk annak érdekében, hogy támogassuk Ukrajna szuverenitását és területi épségét. Azt minden esetre elmondhatjuk, hogy Romániát nem fenyegeti veszély, igaz, ugyan ez már nem érvényes Moldovára, hiszen transznisztriai részről olyan vélemények, megnyilvánulások kaptak hangot, mely szerint az ukrán határ mentén található terület is csatlakozni szeretne Oroszországhoz” – fogalmazott a temesvári sajtó képviselőivel találkozva Borbély. Hozzátette, az elmúlt napok eseményeinek következtében, köztük a Kremlben aláírt orosz–krími államközi megállapodás, a transznisztriai szándék, az ukrajnai helyzet bonyolódik, és azt bizonyítja, hogy minden nemzetközi megállapodás, jogvállalás ellenére, a nagyhatalmak még mindig megengedhetik maguknak, hogy a szomszédos országok ingatag belpolitikai helyzetét kihasználják.

„Románia támogatja Ukrajna európai útját és integrációját, amely csak abban az esetben lehet sikeres, amennyiben tiszteletben tartják a helyi kisebbségi közösségek jogait. A román parlament külügyi bizottságai egy héttel ezelőtt már elfogadtak egy erre vonatkozó Nyilatkozatot, de a jövő héten a parlament ismét tárgyalni fog az újonnan kialakult helyzetről” – szögezte le Borbély László.

A március 10-i eseményekre is kitérve, a Szövetség politikai alelnöke hangsúlyozta: a marosvásárhelyi megemlékezés békés keretek között zajlott, a hazafelé tartó résztvevők incidenseit a média fújta fel, elsősorban az által, hogy a kelleténél nagyobb figyelmet szentelt ezeknek. „Marosvásárhely lakossága, amely 1990 márciusában, amikor külső erők egymásnak ugrasztották a helyi román és magyar közösségeket, úgy gondolom eldöntötte, hogy az etnikai konfliktusoknak nincs mit a városban keresniük. Éppen ezért az RMDSZ is visszautasított mindenféle szélsőséges megnyilvánulást, mint ahogyan azt is, hogy egyesek pártpropagandára használják ki ezeket a rendezvényeket, és különböző szórólapokat, újságokat osztogassanak, felesleges feszültséget keltve nálunk” – hangsúlyozta Borbély. Hozzátette, a szélsőséges magatartású személyeket felelősségre kell vonni, de szerinte túlzás a magyar állampolgárok Romániából való kitiltása.

„A nemzetközi arénában is gyakran találkozunk nacionalista kormányokkal, és ezek szélsőséges megnyilvánulásaival. Gondoljunk csak Hollandiára, amelynek szélsőséges kormánya, belső politikai stabilitásának megőrzése végett, 2011-ben megvétózta Románia Schengen-csatlakozását. Szerencsére Romániában most egy kiegyensúlyozott koalíció van hatalmon, az erősen nacionalista pártok egy ideje nem kaptak támogatást a kormányzáshoz. Ez egyrészt azt jelenti, hogy a szavazó polgárok okosan döntöttek, amikor az urnákhoz járultak, másrészt pedig azt is, hogy az RMDSZ sikeres tárgyalási politikát folytatott az elmúlt évek során” – fogalmazott a Szövetség politikai alelnöke Temesváron.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség kormányzati szerepvállalása kapcsán Borbély hangsúlyozta: az RMDSZ érdekvédelmi szervezetként a már megszerzett kisebbségi jogok megőrzésére és kibővítésére törekszik, ehhez pedig politikai, koalíciós partnerekre volt szüksége. „Már nem egyszer bebizonyítottuk, hogy sikeresen helyt tudunk állni a minisztériumok, közintézmények élén, és hogy elképzeléseink, mind az ország gazdasági stabilitása, az erdélyi autópálya megépítése, finanszírozása, valamint az egyes adók csökkentése kapcsán, kivitelezhetőek. Romániának szüksége van egy erős, stabil kormányra. 1990 óta, első alkalommal történik meg, hogy alig 6-7 hónappal az elnökválasztások előtt, a jelöltek még mindig nincsenek megnevezve. Nem egy jó kezdet, az állampolgároknak időt kellene adni a tájékozódásra, a jelöltek megismerésére” – hangsúlyozta Borbély, hozzátéve, az RMDSZ egyelőre nem döntött arról, hogy indít-e jelöltet az idei államelnöki választásokon.