Borbély: az '56-os forradalom üzenete az, hogy lehetetlen nem létezik

2013.10.24. | Megemlékezés

Borbély: az '56-os forradalom üzenete az, hogy lehetetlen nem létezik

Az 1956-os forradalmárok, az áldozatok és politikai meghurcoltak emléke előtt tisztelgett szerdán, október 23-án Borbély László, az RMDSZ politikai alelnöke, aki a nemzeti ünnep alkalmával emléktábla-avatáson vett részt a marosvásárhelyi Vártemplom udvarán, majd az Erdélyi 56-os Bajtársi Társaság Maros megyei szövetségével együtt közösen koszorúzta meg az 1956-os forradalom és szabadságharc emlékére emelt kopjafát.

„Gondolom, mindenki érzi ennek a helynek a szellemét, azt, hogy milyen fantasztikus dolog a Vártemplom árnyékában állni, és hőseink emléke előtt szabadon tiszteletünket tenni. 1956 üzenete számomra elsősorban az, hogy lehetetlen nem létezik, és mi, erdélyi magyarok ezt kell, véleményem szerint megtanuljuk. Itt vannak közöttünk honfitársaink, akik tudják mit jelent egy diktatúrával szembeszállni és vállalni azt, hogy sok év börtönre elítélnek érte. A forradalom után három marosvásárhelyit végeztek ki és több mint 800 személyt meghurcoltak. Nekünk marosvásárhelyi magyaroknak kiegyenesedett gerinccel azt kell mondanunk, hogy nincs lehetetlen, hiszen megéltük 1989 decemberét, mi is szembeszálltunk egy diktatúrával, és volt nekünk egy 1990 márciusa, és ezt a harcot csak mi, marosvásárhelyiek vívtuk meg. Egyesek azt akarták elérni, hogy nekünk, magyaroknak ne legyen jogunk itt szabadon ünnepelni, ne használhassuk anyanyelvünket, és, hogy Romániában ne legyen demokrácia” ‒ fogalmazott felszólalásában Borbély László. Hozzátette, a marosvásárhelyi magyarság ezt akkor sem engedte meg, és a jövőben sem hagyhatja, hogy átnézzenek rajta.

„Kötelességünk megtanulni azt, hogy nincs lehetetlen. Emlékezzenek vissza, amikor először megfogalmaztuk azt, hogy szabadságszobrot szeretnénk Aradon állítani. Sokan már az elején azt mondták, semmi esélyünk, a hatóságok nem fogják jóváhagyni. Aztán amikor azt hittük minden rendben van, a munkálatok végén jártunk, azt találták ki, hogy a szobrot meg kell fordítani. Ekkor mindenki meglepetésére egy román, bukaresti szakember mutatta meg nekünk, hogy hogyan kell négy sínpárt a szobor alá helyezni, és megfordítani. Lehetetlen nincs tehát, a fenti események pedig mind azt üzenik nekünk, hogy ne mondjunk le a mindenkori szabadságról, és arról a hitünkről se, hogy itt Erdélyben a legjobb nekünk”‒ hangsúlyozta az RMDSZ politikai alelnöke.