Borbély: Az Alkotmánybíróság döntése fenntartja a bizonytalanságot!

2012.08.03. | Aktuálpolitika
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Borbély: Az Alkotmánybíróság döntése fenntartja a bizonytalanságot!

“Az Alkotmánybíróság döntése, miszerint szeptember 12 – re halasztja az államfő leváltásáról szóló népszavazás érvényességének kihirdetését, arról szól, hogy nem állnak rendelkezésre azok az adatok, amelyek hitelesen tükröznék a választójoggal rendelkező állampolgárok jelenlegi helyzetét, vagyis hiányzik a döntés meghozatalához szükséges alapvető információ” – jelentette ki Borbély László, az RMDSZ politikai alelnöke augusztus 2-án Marosvásárhelyen, az ETV-nek adott interjújában.

“A Belügyminisztérium illetékes hatóságának a feladata a választói névjegyzék folyamatos aktualizálása és a rendellenességek kiszűrése, ezt már mi is, és más képviselő kollegák is többször kértük.  A névjegyzék aktualizálása nem történt meg eddig, mert sokaknak megfelelt a jelenlegi állapotában, ez viszont most visszaütött, mint a bumeráng. Az Alkotmánybíróság  mostani halasztó döntése véleményem szerint nem fog segíteni a belpolitikai helyzet stabilizálásában. Az RMDSZ-nek igaza volt, amikor a magyar választók lelkiimeretére bízta a választást , és a magyar közösség is érezte, hogy itt komoly gondok vannak, ami a referendumot illeti” – fejtette ki Borbély László.

Arra a kérdésre, hogy mennyire rontja Románia nemzetközi megítélését a jelenlegi helyzet, Borbély László elmondta, fenntartással kezeli a külföldi politikusok egyes nyilatkozatait, hiszen nem tud egyetérteni az uniós biztos azon a kérésével, hogy a román politikusok ne reflektáljanak a bíróságok ítéleteire, hiszen Markó Attila jogtalanul lett elítélve, és ehhez mindenképpen viszonyulni kell, véleményt kell mondani.  A politikus szerint itt Romániában kell megoldani a kialakult problémákat, itt kell eldönteni a  kérdéseket, és megoldásokat találni.

Borbély László elmondta, az Alkotmánybíróság döntése továbbra is fenntartja a bizonytalanságot, továbbra sem csitul majd a politikai közbeszédben a különböző vélt vagy valós támadások sorozata, és ez nem használ senkinek.

“Itt azért el kell gondolkozni azon, hogy kik a hibásak a kialakult helyzetért, az elnök, aki nyolc éven át nem tudta a mediátor szerepét betölteni, vagy azok a jelenleg hatalmon lévő erők, amelyek megpróbáltak két hét alatt olyan változásokat kieszközölni, amelyek nem voltak kellően előkészítve és amelyekkel kapcsolatban alkotmányosági aggályok is felmerülhetnek. ”

Azon újágírói kérdésre, miszerint elképzelhető-e az Alkotmánybíróság politikai befolyásolása ebben az ügyben, Borbély László elmondta, nagyon nehéz ezt megítélni, de nem tartja valószínűnek, hogy érdemben befolyásolás történt a jelenlegi döntés meghozatalakor. Arra a felvetére, hogy esetleg egy második referendum szervezése lehetne a megoldás, a politikus kifejtette, jelenleg nem tartja valószínűnek ezt a forgatókönyvet.

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.