Borbély: Bernády az egyik legjelentősebb városépítő személyisége az erdélyi magyarságnak

2014.04.12. | Maros

Másfél évszázada, 1864. április 10-én jött a világra Bernády György, Marosvásárhely legendás polgármestere. Születésének 150. évfordulója alkalmából, az emlékét évről-évre őrző és feledni nem engedő Bernády Házban pénteken, április 11-én "Bernády György, az ember és a közéleti személyiség" címmel történészek – Pál-Antal Sándor akadémikus, Sebestyén Mihály, Fodor János és Józsa András – idézték fel az egykori városatya sokoldalú munkásságát, rendkívüli egyéniségét. Az eseményen Borbély László, a Dr. Bernády György Közművelődési Alapítvány kuratóriumának elnöke is felszólalt.

„Amikor az alapítványt létrehoztuk, nem kellett sokat gondolkodnunk az elnevezésen, mindenki egyöntetűen a városépítő Bernády György mellett döntött. Ha Erdély-szerte végigtekintünk a magyar városokon, Bernády kéznyomát mindenhol felfedezzük, mint városépítő, ő az egyik legjelentősebb személyisége az erdélyi magyarságnak” – fogalmazott a megemlékezésen Borbély László. Hozzátette, az alapítvány, amelyet a Maros megyei RMDSZ hozott létre 1992-ben, a nagy távlatokban gondolkodó városépítő igényes, újító életműve szellemében jött lére, és reméli, minden marosvásárhelyi lakos érzi, hogy rendezvényein keresztül a Bernády-kultusz ma is él.

„Ezt a kultuszt évről-évre tudatosan kell ápolnunk, és így mindannyiszor sikerül kicsit többet felfedeznünk a városatya sokoldalú munkásságából. Mi, marosvásárelyiek, ma sem tudunk úgy kimenni az utcára, hogy a minket körülvevő épületek ne idéznék lépten-nyomon emlékét, ne érződne rajtuk Bernády kéznyoma, amit megálmodott, és fel is épített” – hangsúlyozta a Bernády Házban Borbély. Elmondta, Marosvásárhely vezetősége és lakossága mindent meg kell tegyen annak érdekében, hogy méltó legyen Bernády emlékére. Ennek értelmében, a Bernády György Alapítvány kezdeményezésére, a Megyei és a Városi Tanács közreműködésével, idén is több, Bernády munkásságára emlékező rendezvénye lesz a városnak.