Borbély: Bernády György hagyatékára teljes joggal büszkék lehetünk

2014.10.24. | Maros , Kultúra , Marosvásárhely

Borbély: Bernády György hagyatékára teljes joggal büszkék lehetünk

Október 23–24-én a marosvásárhelyi Bernády György Közművelődési Alapítvány immár tizenhetedik alkalommal szervezi meg a 76 éve elhunyt városépítő polgármester, Dr. Bernády György emléke előtt tisztelgő Bernády Napokat.

Az első nap rendezvénysorozatát idén is az általános, illetve a középiskolások várostörténeti diákvetélkedője nyitotta meg, ezt követte Kákonyi Csilla festőművész és Bálint Zsigmond (AFIAP) fotóművész tárlata. ,,A Bernády Napok egyik legfontosabb mozzanata az, amikor a legfiatalabbakat is be tudjuk vonni Bernády György világába, és láthatjuk, ahogyan évről-évre közelebb kerülnek munkásságához, épített örökségéhez. Bernády tökéletes példakép lehet számunkra is, gyermekeink számára is, elszántságát látva mindannyiunkban meg kell fogalmazódnia a kérdésnek: mi mit tehetünk ezért a városért? – fogalmazott Borbély László, a Bernády György Közművelődési Alapítvány elnöke csütörtökön, a diákvetélkedő kiértékelőjén. Hozzátette, a megmérettetésen sok értékes munka született, a kollázsok és filmösszeállítások azt bizonyítják, a diákoknak részletes ismereteik vannak Bernády munkásságáról.

Csütörtök este, a Bernády Napok ünnepélyes megnyitóját követően, Kákonyi Csilla festőművész és Bálint Zsigmond (AFIAP) fotóművész tárlatát tekinthették meg az érdeklődők. A kiállításmegnyitón, Borbély László, az alapítvány elnöke kiemelte: az első nap legnagyobb meglepetése, ami a Bernády Napok szervezőit büszkeséggel és bizakodással tölti el, az volt, hogy a diákvetélkedőre több mint 110 kisdiák jelentkezett, tele kíváncsisággal, jókedvvel és nem utolsó sorban, tehetséggel. „Vigyáznunk kell ezekre a generációkra, át kell adnunk neki a hitet, át kell adnunk nekik azt az örökséget, amit Bernády György hagyott ránk, és bíznunk kell abban, hogy a mi munkánk nyomán, nekik jobb életük lesz. Sokan azt mondják, hogy a mai világban kevés dolognak lehet örülni, kevés dologra lehetünk büszkék. A 150 éve született Bernády hagyatékára igenis büszkék lehetünk, akárcsak a mai naphoz hasonló alkalmakra, amikor együtt ünnepelhetünk, együtt gondolkozhatunk és tervezhetünk. Egyedül nem tudjuk megváltani a világot, viszont ha összefogunk, nincs lehetetlen” – hangsúlyozta Borbély László.