Borbély: célunk a kisebbségi témák iránti EU-s közöny felszámolása

2013.09.12. | Kisebbségvédelem , FUEN , Kisebbségi polgári kezdeményezés

Borbély: célunk a kisebbségi témák iránti EU-s közöny felszámolása

Az európai nemzeti kisebbségek több nyelvén is köszöntötte Borbély László marosvásárhelyi képviselő, az RMDSZ politikai alelnöke azon európai kisebbségi egyesületek képviselőit, akik a Dr. Bernády György Kulturális Alapítvány szervezésében szeptember 11-12. között zajló kisebbségi szemináriumra érkeztek Marosvásárhelyre. A szeminárium központi témája az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója (FUEN) és az RMDSZ által közösen megfogalmazott európai kisebbségi polgári kezdeményezés.

„Azért tartottam fontosnak mindjárt az elején több nyelven is felszólalni, hogy felhívjam a figyelmet arra, mekkora kulturális gazdagságot is jelent a többnyelvűség, hiszen minden nyelv, minden közösség értékes eleme a közös Európánknak” – fogalmazott Borbély László, aki a Bernády György Közművelődési Alapítvány elnökeként nyitotta meg a ma kezdődő szemináriumot. Hozzátette: a mai találkozóra elsősorban azért van szükség, mivel az Európai Unión belül a kisebbségi ügyek a tagállamok kompetenciájára vannak bízva. „Európa szinten a mai napig nem létezik egy egységes, minden tagállamra érvényes kisebbségvédelmi szabályozás, annak ellenére, hogy megközelítőleg százmillió európai állampolgár tartozik kisebbségi közösségekhez az Unió határain belül” – hangsúlyozta a képviselő.

Felszólalásában azt is elmondta, hogy a Bernády Alapítvány kisebbségi problémákkal foglalkozó szeminárium-sorozatában, az idei a tizennegyedik, hiszen első alkalommal 1999-ben szervezték meg, s örül annak, hogy az akkor jelenlevő személyek közül, a mai napon is sok arcot lát a teremben. „Az évek során rengeteg kisebbségi probléma felvetődött ennél az asztalnál, mind olyan kérdések amelyekkel bizonyára valamennyi európai nemzeti kisebbség találkozott már. Azért is egyedi alkalom ez a mai, mivel a román parlamentben képviselt 19 kisebbségből, tíz jelen van, és biztos vagyok benne, hogy sok tapasztalatot, véleményt, megoldást tudunk megosztani egymással e két nap alatt” – fogalmazott Borbély László, majd külön köszöntötte a delegációk vezetőit, köztük a Romániai Makedónok Szövetségének elnökét, a Romániai Horvátok Szövetségének elnökét, a Romániai Török Muszlim Tatárok Demokrata Szövetségének elnökét, a Romániai Rutének Kulturális Egyesületének elnökét, a Romániai Ukránok Szövetségének elnökét, valamint a Romániai Németek Demokrata Fórumának vezetőit.

„Nyilván vannak, akik nálunknál is hosszabb utat tettek meg, hogy itt lehessenek, köztük például a FUEN elnökségi tagjai – Hans Heinrich Hansen elnök, Halit Hapiblogu, Dieter Paul Küssner, illetve Vincze Lóránt alelnökök –, akárcsak a görögországi török kisebbség képviselői. Fontos, hogy összefogjunk és együtt karoljuk fel ezt a polgári kezdeményezést, amely az első lépése lehet a kisebbségi téma iránti EU-s közöny felszámolásának” – nyilatkozta Borbély László a szeminárium első napjának megnyitóján. Elmondta, a kezdeményezés az RMDSZ Szövetségi Képviselők Tanácsának ülésén fogalmazódott meg 2012 februárjában, és ehhez sikerült megnyernünk a FUEN támogatását, ezt követően pedig együtt dolgozták ki a kezdeményezés beindítását.

„A FUEN Európa legnagyobb nemzeti kisebbségi ernyőszervezete. Az 1949-ben Versailles-ban megalakult FUEN az őshonos nemzeti kisebbségek több mint 90 szervezetét tömöríti 32 országból, egy valóságos húzóerőnek számít Európa szinten is. A kezdeményezést júliusban jegyezte be az Európai Bizottság, és két hónap áll rendelkezésére, hogy döntsön a regisztrációról. A napokban tehát válasz kell jöjjön, hogy elfogadják, vagy sem. Mi tulajdonképpen egy egységes problémafelvetést fogalmaztunk meg, összesítettük az EU-s keretbe illeszthető kisebbségvédelmi intézkedéseket annak reményében, hogy a jövőben a kisebbségek támogatása és védelme nagyobb figyelmet kap annál, mint amennyit az európai szerződés ebben a tárgyban jelenleg tartalmaz” – magyarázta az RMDSZ politikai alelnöke. Hozzátette, reméli, hogy kezdeményezésük felkelti mind a hazai, mind az európai kisebbségi szervezetek figyelmét, és támogatni, segíteni fogják azt, hiszen jövő év végéig egymillió aláírást kell összegyűjteniük az Európai Unió 7 országából. Sikeres aláírás-gyűjtési kampányt követően, a szervezőknek lehetőségük lesz arra, hogy bemutassák kezdeményezésüket az Európai Parlamentben, a Bizottságnak pedig meg kell fontolnia a javaslatot.