Borbély: egyetlen társadalom sem tud fejlődni az alapvető emberi jogok tiszteletben tartása nélkül

2014.02.17. | Emberi jogok

Borbély László, a képviselőház külügyi bizottságának elnöke nyitotta meg ma, február 17-én Bukarestben a ,,Nemzetközi emberi jogok gyakorlati alkalmazása: a nemzeti parlamentek hozzájárulása az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának munkájához” című szemináriumot, amelyet a Román Parlament és az Interparlamentáris Unió (IPU) közösen szervezett.

A parlamentekre nagy felelősség hárul, ami a nemzetközi irányelvek közvetítését és gyakorlatba ültetését illeti. A politikusok kettős kihívással szembesülnek: egyrészt tudatosítaniuk kell az állampolgárokban alapvető jogaikat, fel kell tárniuk és ki kell vizsgálniuk a társadalomban tapasztalt emberjogi visszaéléseket, jogsértéseket – legyen szó embercsempészetről, erőszakról, gyermekmunkáról, a nemzeti kisebbségek helyzetéről –, másrészt pedig monitorizálási eredményeikről folyamatosan tájékoztatniuk kell a nemzetközi színteret fogalmazott Borbély László, a szeminárium raportőre. Hozzátette: Románia parlamentjében 18 nemzeti kisebbség képviselteti magát, ami elég ok arra, hogy az országban a nemzeti kisebbségek jogainak elnyomása rendeződjön.

Borbély László kifejtette: nemzetközi szinten egyre nagyobb az igény az interparlamentáris együttműködésekre, a választott politikusoknak pedig kötelességük az állampolgárok hangját Európával hallatni, de kötelességeik közé tartozik a polgárok tájékoztatása az európai direktívákról is. „Erre az összekötő szerepre a parlament a legjobb eszköz, ezért is tartjuk szükségesnek tudatosítani a képviselőkben azt, mennyire fontos, hogy egyfajta híd szerepet töltsenek be az állampolgárok és az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa között” - hangsúlyozta Borbély.

A szeminárium első tematikus ülésén, amelyen 11 Közép -és Kelet Európai ország parlamenti képviselői vettek részt, és amelynek témája Az ENSZ által azonosított emberi jogi kihívások Közép -és Kelet Európában, Borbély László hangsúlyozta: a politikum egyik legfontosabb szerepe a nemzetközi emberjogi normák helyi szintű alkalmazása, az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának, és annak munkájának ismertetése, és ez a szeminárium erre teremt lehetőséget. „Az emberi jogok gyakran kemény politikai döntéseket igényelnek, azért a parlamenteknek központi szerepük van, mi, választott politikusok pedig, kulcsszereplők leszünk abban, hogy a totalitárius rendszereket, kommunizmust megélt országok állampolgáraiban letisztuljon az, hogy milyen jogokkal rendelkeznek. Komoly jogi eszközeink vannak, legyünk aktívak, használjuk ki ezeket, mert ezáltal is erősíteni tudjuk a jogállamot, a demokráciát” hívta fel a jelenlevők figyelmét Borbély, aki beszédében hangsúlyozta: a parlamentek a civil emberjogi szervezetekkel szoros együttműködést kell kialakítaniuk, hiszen az egyesületek munkája nagy segítség lehet a jogi visszaélések hiteles feltérképezésében.