Borbély: előrelépést mutat a módosított alkotmány szövegtervezete a kisebbségi jogok tekintetében

2013.06.13. | Aktuálpolitika , Szimbólumok

„Az RMDSZ parlamenti jelenlétének és tárgyalási készségének köszönhető, hogy végre alkotmányos szintre került az a természetes jog, hogy a nemzeti kisebbségek szabadon használhatják az etnikai, kulturális, nyelvi és felekezeti identitásukat megjelenítő nemzeti szimbólumaikat, és a többségi nemzet számára is most már egyértelmű lesz, hogy a székelyzászlót például szabadon lehet használni bárhol Románia területén” – nyilatkozta Borbély László, az RMDSZ politikai alelnöke. Hozzátette, bár győzelemről egyelőre nem lehet beszélni, hiszen még csak a bizottsági döntés született meg, s a javaslatot a parlament plénuma is jóvá kell hagyja a jövő hét folyamán, a módosított alkotmány szövegtervezete mindenképp pozitív változásokat tartalmaz a kisebbségi jogok tekintetében.

„Tudjuk mi történt az elmúlt hónapokban a nemzeti szimbólumok használata körül, és hogy sokan megkérdőjelezték ezek törvényességét, létjogosultságát. Az RMDSZ javaslatára az alaptörvény 12. cikkelyét úgy tűnik sikerül módosítani, hogy hasonló problémák ne merüljenek fel a jövőben, és kölcsönösen tisztelni tudjuk egymás nemzeti jelképeit” – fogalmazott az alelnök.

Elmondta, emellett azt is nagyon fontosnak tartja, hogy a módosított alkotmány szövegtervezete – szintén az RMDSZ javaslatára – államalkotó tényezőnek ismeri el a nemzeti kisebbségeket, amit a szövetség évek óta próbált törvényes keretek közé szorítani. Hozzátette, az alkotmány módosítása kapcsán más javaslataik is vannak, amelyeket hétfőn fognak tárgyalni a bizottságban, és amelyek szintén pozitív értelemben fogják módosítani az alkotmányt.

A testület elfogadta azt az RMDSZ-es javaslatot amely szerint a 6. cikkely kiegészül a következő bekezdéssel: a nemzeti kisebbségek törvényes képviselői a kisebbségek jogállásáról szóló törvénynek megfelelően létrehozhatják a nemzeti identitásuk megőrzésében, fejlesztésében és kifejezésében illetékes önálló döntéshozó és végrehajtó szerveiket.

A szövetségi alelnök kiemelte: még vannak vitatott kérdések az alkotmány körül, de a mai nap eredményei mindenképp azt bizonyítják, hogy számít az RMDSZ jelenléte a parlamentben, mint ahogyan az is, hogy fokozatosan kell tudatosítani a többségi nemzetben azt, hogy a nemzeti szimbólumok használata nem valakik ellen, hanem egy közösség identitásának megőrzéséért történik.

„Remélem, hogy a jövő héten egy olyan bizottsági változat fog átmenni, amely előrelépést mutat a kisebbségi jogok terén” – szögezte le Borbély László.