Borbély: fel kell térképezni azokat az EU-s szabályozásokat, amelyek révén az Unió hatékonyabban meg tudja védeni külső határait

2015.10.13. | Európai Néppárt

Az Európai Néppárt (EPP) Képviselőcsoportjának ülésén vett részt hétfőn, október 12-én Borbély László, a képviselőház külügyi bizottságának elnöke, amelynek központi témája ezúttal az egyre nagyobb méreteket öltő migrációs hullám, illetve az EPP-csoport 23. csúcstalálkozójának előkészítése volt.

A magas rangú találkozón, amelyen Antonio Lopez, az EPP főtitkára, Esther de Lange EP-képviselő, a néppárti frakció alelnöke és több Európai Uniós tagállam parlamenti képviselője is részt vett, Borbély László felszólalásában hangsúlyozta: az EU aktuális döntései hosszú távon nem oldják meg érdemben a menekült-kérdést. „Egy globálisan megfogalmazott, közép és hosszú távú tervre van szükség, hiszen idén és várhatóan még a jövő évben is Európának majdnem egy millió migránsra kell számítania. Ennek kezelése szolidaritást igényel, meg kell vizsgálni, melyek azok az országok, amelyek képesek további befogadásokra, illetve azt is fel kell térképezni, hogy melyek azok az európai uniós szabályozások, amelyek révén a jövőben az Unió hatékonyabban meg tudja védeni külső határait, és minden határátlépőt regisztrálni tud” – fogalmazott Borbély. Mint mondta, ez a következő hónapok legfontosabb prioritása, hiszen sürgősen szükség van egy olyan rendszerre, amely megoldást kínál a következő időszakra.