Borbély: felelős politizálásra, felelős döntésekre van szükség

2014.03.01. | Aktuálpolitika

Borbély: felelős politizálásra, felelős döntésekre van szükség

Fotó: Banga Előd - Ernő

Borbély László, az RMDSZ politikai alelnöke hangsúlyozta: a Szövetség ismét fontos döntés előtt áll, mint már oly sokszor az elmúlt 25 évben. „Nem volt könnyű dönteni akkor sem, amikor 1990 és 1996 között ellenzékbe voltunk, és az Európa Tanácshoz, illetve más nemzetközi fórumokhoz benyújtottuk azt a 15 pontos követelés-csomagot, amelynek nyomán évekig monitorizálták Romániát. Már 1993-ban megfogalmaztuk, hogy mit szeretnénk elérni a következő húsz évben. Van, amit sikerült megvalósítani, van amit most újra listára kell tűzni. Itt egy újabb lehetőség arra, hogy megfogalmazzuk azokat az igényeket, amelyekre eddig nem volt politikai akarat. Minket képviselőket, önkormányzati vezetőket nem azért legitimáltak a választóink, hogy nézzük, ahogy mások döntenek a sorsunkról. Azért vagyunk ott, mert a szavazóink bíznak abban, hogy az RMDSZ kormányképes, hiteles tudja a magyarság érdekeit képviselni mind Romániában, mind Brüsszelben” - fogalmazott az SZKT-n Borbély.

Elmondta, az RMDSZ-nek holnap okosan kell megfogalmaznia prioritásait, felelős politizálásra, tárgyalásra lesz szükség. „Nem szabad elfelejtenünk, hogy kampány év van, és nehezebb ilyenkor tárgyalni. Ez nem azt jelenti, hogy nem kell kőkeményen és világosan egyértelművé tennünk feltételeinket, hiszen vannak olyan beruházási terveink, olyan rövid vagy középtávú célkitűzések, amelyeket reméljük sikerül majd megoldani. Én például bízom abban, hogy sikerül egy valós decentralizációt megvalósítani, hogy az anyagi feltételek is biztosítva lesznek az önkormányzatainknak, és remélem, hogy hamarosan megkezdődik az a beruházás is, amely végre megvalósítja az Aranyosgyérest Marosvásárhellyel összekötő autópályát” – hangsúlyozta felszólalásában a Szövetség politikai alelnöke. Elmondta, ami a kisebbségi jogokat illeti, bár az alkotmánybíróság visszadobta az RMDSZ javaslatait, ez nem jelenti azt, hogy a jelenlegi alkotmány keretein belül nem lehetne többet tenni a kisebbségi jogok védelméért. „Gondoljunk csak a Regionális és Kisebbségi Nyelvek Európai Chartájára, amelyet Románia is aláírt, elsősorban annak köszönhetően, hogy a magyarságnak legitim képvelői voltak a parlamentben, és köteleztük őket, mint kormánypartnerek. A Charta gyakorlati alkalmazása sajnos idővel csak részlegesen került alkalmazásra, holnap, többek között, erről is tárgyalni fogunk” - magyarázta Borbély.

Hozzátette, a Szövetségnek holnap ismét lehetősége lesz elmondani a vezető kormánypártnak, hogy az az út, amelyen az RMDSZ a kilencvenes években elindult, ezidáig eredményesnek bizonyult, és meggyőződésük, hogy ez a stabilitáshoz, egy modern Romániához vezető út. „Látjuk, mi történik Ukrajnában. Látjuk, hogy miután véráldozat árán leváltottak egy olyan rendszert, amely nem értette meg, hogy le kellene mondania, az ukrajnai parlament első lépése az volt, hogy a kisebbségi nyelvtörvény eltörléséről hozott jogszabályt. Ezek figyelmeztető jelek Románia számára is. Éppen ezért választjuk a dialógus, a parlamenti demokrácia útját, és ezt tárgyaló partnerünknek is értékelnie kell” - szögezte le beszédében Borbély László.