Borbély Genfben: a parlamenteknek kötelességük egyfajta figyelmeztető rendszerként működni, hiszen kapcsot jelentenek a civil társadalom és a kormányok között

2016.10.27. | Képviselőház

A képviselőház külügyi bizottságának elnökeként, valamint az Interparlamentáris Unió (IPU) Román Csoportjának alelnökeként október 23–27. között Borbély László vezette azt a romániai delegációt, amely országunkat az IPU 135. közgyűlésén képviselte Genfben.

Borbély László az alapvető emberi jogok nyílt támadásainak – valamint az ezekkel kapcsolatos bűncselekmények, konfliktusok – megelőzésére irányuló megoldásokat feltérképező panel keretén belül szólalt fel, azt hangsúlyozva ki, hogy ebben a folyamatban a nemzeti parlamenteknek is fontos szerep jut. „Ez egy mindenképp elgondolkodtató téma, és én őszintén azt gondolom, hogy hatékony megelőzési stratégiákkal rengeteg emberi életet meg lehet menteni. 2004-ben például az indiai-óceáni cunami hatalmas pusztításainak lehettünk tanúi. Ha akkor a figyelmeztető rendszer működött volna, több százezer ember életét lehetett volna megmenteni. Látjuk, hogy a világ országaiban rengeteg konfliktus dúl, amelyek sajnos rengeteg emberáldozattal járnak. A nemzeti parlamenteknek kötelességük egyfajta figyelmeztető rendszerként működni, hiszen kapcsot jelentenek a választó, civil társadalom és a kormányok között. Kötelességük folyamatos dialógust folytatni mindkét féllel, és ez által a jogállamiságot is erősíteni. Ezáltal járulhatnak hozzá a békés megoldások kidolgozásához” – fogalmazott genfi felszólalásába Borbély.

Beszédében a romániai magyar közösség kérdését is felhozva az 1990-es marosvásárhelyi provokatív események kapcsán elmondta, Romániában évekbe tellett, amíg dialógus útján, a jogállam intézményei révén sikerült többé-kevésbé érvényt szerezni a kisebbségi jogoknak. „A többségi társadalommal fontos megértetni a kisebbségi csoportok céljait, illetve azt, hogy ezek elismerése és tiszteletben tartása erősíti a jogállamot. Az alapvető emberi jogok a világ minden táján egyenértékűek, ugyanolyan fontosak Szíriában is, mint az Egyesült Államokban. Univerzális jogok, amelyeket nemzetközi egyezmények erősítenek” – hangsúlyozta a képviselőház külügyi bizottságának elnöke. Hozzátette, ha végignézzük a fenntartható fejlődéshez kapcsolódó 17 alapvető célkitűzést, ott is azt látjuk, hogy szinte mindenik az emberi jogokhoz kötődik.
Genfi útja során Borbély László az IPU elnökével, Saber Chowdhuryval, valamint az IPU főtitkárával, Martin Chungongal is találkozott, akikkel a fenntartható fejlődési célok gyakorlatba ültetésének, illetve a társadalmak aktív bevonásának fontosságáról tárgyalt. Elmondta, ennek hatékony megvalósításához az Interparlamentáris Uniónak felvilágosító, tájékoztató kézikönyveket kellene összeállítania az oktatási intézmények, a nemzeti parlamentek számára, de emellett egységes kommunikációs üzenetekre, kampányokra is szükség lenne.