Borbély Károly a Franklin Templeton képviselőivel találkozott

2011.11.22. | gazdaság

Borbély Károly a Franklin Templeton képviselőivel találkozott

2011. november 22-én, Borbély Károly államtitkár a Franklin Templeton Investments ügyvezető elnökével, Mark Mobius-sal és Grzegogz Konieczny, a romániai fiók portfólió menedzserével találkozott. A találkozón szóba került többek között a jelenlegi folyamatban lévő műveletek, valamint a jövőbeni stratégia témája.

Ugyanakkor beszéltek a privatizációs folyamatról, a Gazdasági Minisztérium és a Franklin Templeton Investments kapcsolatáról és annak bővítéséről. Szóba került az Európai befektetési környezet, valamint Románia, mint befektetési környezet is.

A Franklin Templeton Investments a világ egyik legnagyobb vagyonkezelő csoportja, amely több mint 22 millió magánszemély, szakmai és intézményi befektető rábízott vagyonát kezeli.

A Franklin Investments befektetői megoldásokat szolgáltat úgy világszinten, mint helyi szinten, olyan hozzá tartozó szakmai csoportokon keresztül, mint a Mutual Series, Fiduciary Trust, Darby, valamint a Bissett. A Templeton több mint 60 éves vagyonkezelési tapasztalattal rendelkezik, 2011. szeptember 30-án az általa kezelt vagyon értéke meghaladta  a 659 milliárd dollárt.

A Franklin Templeton 2010. szeptemberétől Romániában a Tulajdonalapot (Fondul Proprietatea – FP) kezeli.  Megemlítjük, hogy a Tulajdonalapot tőzsdére vitték 2011. január 25-én. Aznap a Bukaresti Értéktőzsde, nyitását követően fél óra alatt 48 millió lejes forgalmat bonyolított le, melyből 40 milliót csak az Alap részvényeivel való kereskedés tett ki. Az Alap körülbelül négyszer-ötször annyi aktívával rendelkezik, mint a Bukaresti Értéktőzsdén szereplő, legnagyobb likviditással rendelkező öt vállalat együttvéve, mondta az államtitkár.

Borbély Károly kiemelte, hogy az utóbbi évtized legnagyobb politikai és gazdasági projektjének tartott Tulajdonalapot 2005 decemberében azért hozták létre, hogy kárpótolja azon személyeket, akiknek a kommunista rendszerben elkobzott javaikat más módon nem lehetett már visszaszolgáltatni. Az Alapnak 83 állami vállalatban van részesedése (jobbára a gáz-, olaj- és villamosenergiaszektorból) – a több mint ötezer érintett ezekben kapott részvényeket elvesztett javai értékének arányában. A papíroknak azonban valójában sokáig nem volt egységesen mérhető értékük, így sokan igyekeztek túladni rajtuk, nemritkán a feketepiacon értékesítve ezeket.

Borbély Károly kifejtette, hogy a szakértők egyetértenek abban, hogy a Tulajdonalap révén a pénzpiacok ezután még jobban fognak Romániára figyelni, reakcióra készen.

A Templeton képviselői kifejtették, hogy az alap célja az, hogy minél több olyan vállalat tőzsdére kerüljön, amely az FP portfóliójába tartozik. Konkrétan a Romgazt, a Nuclearelectricát és Hidroelectricát említette, amelyek a román állam tulajdonában lévő legértékesebb társaságoknak számítanak.

Borbély Károly elmondta, hogy a román kormány számára kiemelten fontos a privatizációs folyamat, ebben jól felkészült szakemberekre van szükség.  Az államtitkár megemlítette ugyanakkor azt is, hogy a Nemzetközi Valutaalappal kötött keretszerződésben foglalt határidőket be kell tartani, és folytatni kell a privatizácós lépéseket (a Hidroelectrica és a Nuclearelectrica 10-10%-ának, a Transgaz és Transelectrica 15-15%-ának, valamint a két új energiakomplexum privatizálását).