Borbély Károly a Kereskedelmi Világszövetség (WTO) miniszteri konferenciáján

2011.12.14. | gazdaság , Külkapcsolatok

Borbély Károly a Kereskedelmi Világszövetség (WTO) miniszteri konferenciáján

Borbély Károly államtitkár részt vesz a Kereskedelmi Világszövetség VIII-ik miniszteri konferenciáján, december 14–15-én Genfben.

A konferenciát megelőzően, december 14-én, sor kerül a Külügyi Tanács kereskedelemi szekciójának ülésére, melyen a tagállamok kereskedelmi miniszterei elfogadják a EU mandátumát a miniszteri konferenciára, valamint a konferencia napirendjét.

A WTO VIII-dik konferenciája fontos egyeztetések, időszerű döntések meghozatalát vetíti elő, mondta az államtitkár. Olyan témák kerülnek megvitatásra, mint a többoldalú kereskedelmi rendszer szerepe a világkereskedelem nyitottságának megtartásában, valamint a protekcionista tendenciák megállítása a jelenlegi, amúgy is  törékeny gazdasági körülmények között; a WTO megerősítése, a Doha Fejlesztési  Napirend (DDA), valamint a többoldalú szabályok kiterjesztése azon területekre is, melyeket nem fed le la a jelenlegi WTO Egyezmény.  A WTO Egyezmény kiterjesztése azért is fontos, hogy megfelelő keretet biztosítson a XXI. század kihívásainak  és lehetőségeinek.

A fentieken kívül sor kerül az Orosz Föderáció WTO  csatlakozásának jóváhagyására. Románia támogatja Oroszország csatlakozását a Kereskedelmi Világszövetséghez, valamint a Samoa és Montenegró csatlakozására vonatkozó határozatokat is.

Borbély Károly  hangsúlyozta, hogy Románia mennyire fontosnak tartja, hogy a Közbeszerzési Egyezmény felülvizsgálata véglegesítődjön a miniszteri konferencia keretén belül, valamint azt is, hogy a kölcsönösség elve a piacokhoz való hozzéférés esetében a továbbiakban is érvényesüljön.

Az államtitkár a konferencia ideje alatt tárgyalásokat folytat Karel De Gucht uniós kereskedelmi biztossal, valamint egyes tagállamok kereskedelmi minisztereivel.