Borbély Károly államtitkár a bányák bezárására vonatkozó programról és állami támogatásról tárgyalt Brüsszelben

2011.11.18. | Brüsszel , Külkapcsolatok

2011. november 17-én Borbély Károly államtitkár a bányák bezárására vonatkozó programról és állami támogatásról (szubvencióról) tárgyalt Brüsszelben az EB Versenyképességi Vezérigazgatójával.

A találkozó témája az Európai Bizottságnak az Országos Kőszén Vállalathoz (CNH-hoz) tartozó három bánya bezárására vonatkozó értesítésére (notifikálására) adott válaszok bemutatása, valamint további egyeztetések a szubvenció jóváhagyására vonatkozóan.

Az államtitkár eredményesnek ítélte meg a tárgyalásokat. Mint mondta, az EB szakemberei elégedettek voltak a román fél eddigi munkájával, értékelték az elküldött válaszokat. A dokumentumok véglegesítése utolsó fázisban van, az EB szakemberei készen állnak arra, hogy elkészítsék a három bánya bezárására vonatkozó értesítés-tervezetet mondta Borbély Károly.

Megemlítjük, hogy 2010 augusztusában az Európai Bizottság készített egy határozat javaslatot, melynek értelmében állami támogatást nyújtanak a nem veresenyképes kőszénbányák bezárására. Mivel egyes tagállamok, köztük Románia is, nem megfelelőnek tartották az eredeti 2014-es határidőt, egyeztetések révén az kitolódott 2018-ra. Az említett EB javaslat lehetővé teszi, hogy a tagországok állami támogatást nyújtsanak az érintett alkalmazottak szakmai átképzésére, a kedvezményes nyugdíjakkal járó költségek fedezésére, valamint a bányák megfelelő ökologizálására.  A szubvenció értéke 250 millió euró, hangsúlyozta az államtitkár.

Figyelembe véve a bányák bezárása után jelentkező rendkívüli társadalmi és gazdasági következményeket, valamint azt is, hogy hazánk energiamix-jének 30%-át még mindig a kőszén teszi ki, fontos, hogy a 2018-ig lezajló bányabezárási folyamat minél kevesebb negatív eredménnyel záruljon, mondta az államtitkár. Ebben a folyamatban, mint tudjuk, első sorban a Zsil-völgyi, valamint a petrozsényi bányászok érintettek. Minisztériumunk a jövő hét folyamán elküldi az EB-nek az utolsó igényelt pontosításokat, azután pedig elkészül a Bizottság döntése.  Januárban megkapjuk a Bizottság döntését és gyakorlatba ültethetjük a tervet, ezáltal hozzájárulva az érintett bányászok helyzetének javulásához, összegezte az államtitkár.

Borbély Károly államtitkár elmondta, hogy a három nem versenyképes bánya bezárása a Nemzetközi Valutaalappal kötött keretegyezménynek  is szerves része, akárcsak 4 működőképes bánya energetikai komplexumba való integrálása és privatizációja is.