Borbély Károly: történelmi jelentőségű az Electrica privatizációja (AUDIÓ)

2014.07.04. | Energia

Borbély Károly: történelmi jelentőségű az Electrica privatizációja (AUDIÓ)

Ünnepélyes ceremónia előzte meg az Electrica áramszolgáltató részvényeinek a romániai és a londoni értéktőzsdén történő kereskedés megkezdését, amelyre ma, július 4-én került sor Bukarestben és Londonban. A romániai fővárosban zajló rangos eseményen Borbély Károly, az RMDSZ energiaügyekért felelős államtitkára is részt vett.

„Történelmi jelentőségű a mai nap. Ma kezdődött az Electrica részvényeivel történő kereskedés, amelyre 200 százalékos előjegyzés volt a kibocsátást megelőző periódusban. Az Electrica áramszolgáltató Közép- és Kelet-Európa meghatározó gazdasági tényezőjévé nőheti ki magát, ahol a magánszektor szakértelme kiegészíti az állami közigazgatás eddigi tapasztalatát” – mutatott rá Borbély Károly az ünnepélyen, felszólalásában, hozzátette: a részvények többségi privatizációja során, újra bebizonyosodik, hogy Románia biztonságot nyújt a befektetők számára, és az energetikai szektor kiváló lehetőségeket biztosít a beruházásoknak. „Az Electrica vállalat részvényeinek 51 százalékát vitték tőzsdére, amelynek kétharmadát külföldi befektetők vásárolták fel, míg az állam tulajdonában, a maradék 49 százalék maradt. Románia lemondott többségi tulajdonáról, a befektetőktől szerzett tőkét kizárólag az áramszolgáltató vállalat fejlesztésére fogják használni. A tulajdonosi struktúra átalakításának sikere a korporativista menedzsment elvek alkalmazásában rejlik, be kell látnunk, hogy a politikumnak egyre kisebb hatása kell legyen, és az Electrica is a piaci törvények szerint kell működjön” – tájékoztatott Borbély Károly, a Szövetség energiaügyekért felelős államtitkára.

Mint az ismert az Electrica áramszolgáltató állami tulajdonban volt, Románia a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) kötött nemzetközi hitel-megállapodásért cserébe vállalta az energiavállalatok részleges privatizációját.

Hanganyag:
Borbély Károly nyilatkozata