Borbély László: a 2016-os állami költségvetést illetően a legnagyobb kihívást az észak-erdélyi autópálya munkálatai jelentik

2015.12.10. | Környezetvédelem , Külkapcsolatok
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Borbély László: a 2016-os állami költségvetést illetően a legnagyobb kihívást az észak-erdélyi autópálya munkálatai jelentik

A párizsi klímacsúcs tapasztalatairól, az országos fenntartható fejlődési stratégia gyakorlatba ültetésének kihívásairól, valamint a 2016-os évi állami költségvetés prioritásairól tartott sajtótájékoztatót december 10-én, csütörtökön, Marosvásárhelyen Borbély László Maros megyei képviselő.

A fenntartható fejlődési stratégia megvalósításán, a fenntartható termelés és fogyasztás összehangolásán múlik, hogy húsz-harminc év múlva meglesznek-e a szükséges energiaforrások, ivóvízkészletek ahhoz, hogy az emberiség fenn tudjon maradni. A párizsi klímakonferencián szakértők és politikusok egyhangúlag egyetértettek abban, hogy ha a következő hetekben nem születik meg egy olyan globális egyezmény, amelynek betartásával sikerül visszaszorítani az éghajlatváltozást és 2°C alatt tartani az átlaghőmérséklet-növekedést, az átlag hőmérséklet-növekedés a század végére 4,8°C-os lehet, a tengerszint és a vízhőmérséklet emelkedni fog, csökken a biodiverzitás, és jellemzőbbé válik a szélsőséges időjárás” – hangsúlyozta Borbély László. Hozzátette, ha ezeket a folyamatok nem lesznek megakadályozva, a következő tíz évben több száz millió migránsra kell számítani az élhetetlen környezet miatt. „Remélem, felébrednek a társadalmak és a politikai rétegek is, és belátják, hogy szükség van azokra a kemény lépésekre, amelyekre az Európai Unió készül. Romániának van egy elkészült fenntartható fejlesztési stratégiája, ennek gyakorlatba ültetése, a működéséhez szükséges törvénykezés megteremtése a következő periódus legfontosabb kihívása” – fogalmazott Borbély. Elmondta, Románia aktív szerepet kíván vállalni ebben a folyamatban, regionális központtá szeretne válni, éppen ezért 2016 április 18-19-én harmadik alkalommal is megszervezi nemzetközi szemináriumát a fenntartható fejlődés kapcsán, amelynek keretén belül remélhetőleg egy olyan nyilatkozatot is elfogadnak majd, amelyben Románia, a következő 15 évre, politikailag is elkötelezi magát a fenntartható fejlődés megvalósítása mellett.

A 2016-os évi állami költségvetés témájára is kitérve, az RMDSZ-es képviselő kifejtette: a büdzsé mostani tervezetének vannak jó részei – a megyei tanácsok lehetőséget kaptak arra, hogy a megyei költségvetés egy részét visszaoszthassák a helységeknek –, de sok fontos kihívásnak kell eleget tennie, amelyeket az előző kormány elmulasztott. „A legnagyobb kihívást véleményem szerint az észak-erdélyi autópálya munkálatai jelentik. Miután a kormány tavaly, adminisztratív kifogásokra hivatkozva, nem tudta elkölteni azt a megközelítőleg 270 millió lejt, amely 2015-re lett kiutalva a munkálatok kivitelezésére, reményeink szerint a 2016-ra megállapított 620 millió lejjel beindulnak majd mind az Aranyosgyéres és Marosvásárhely közötti szakasz, mind pedig a Nagyvárad felé vezető szakasz munkálatai” – fogalmazott Borbély. Elmondta, a Cioloş-kormány számára az is kihívás lesz, hogy elköltse azokat az infrastrukturális befektetésekre előirányított pénzeket, amiket idén nem sikerült elkölteni. „Az RMDSZ minden olyan kezdeményezést támogat, amely jobb irányba viszi a gazdaságot” – tette hozzá Borbély.

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.