Borbély László: a 2019 első félévi román EU-elnökség jelentős esély az Agenda 2030 célkitűzéseinek regionális alkalmazására

2018.09.14. | Környezetvédelem

Borbély László államtanácsos szeptember 13-án, Belgrádban regionális Konferencián vett részt, amelynek középpontjában az Agenda 2030 nyugat-balkáni országokban történő gyakorlatba ültetésének elősegítése állt. A konferenciát a térség fenntartható fejlődésének szentelték.

A rendezvényen jelen volt Ana Brnabic szerb miniszterelnök és a nyugat-balkáni országok fenntarthatósági koordinátorai.

Borbély László államtanácsos beszámolt az Agenda 2030 romániai gyakorlatba ültetésének stádiumáról, hangsúlyozva a 2019 első félévi román EU-elnökség fontosságát.

„Az Európai Unió Tanácsának romániai elnöksége fontos szerepet tulajdonít számunkra az Agenda 2030 célkitűzéseinek regionális alkalmazásában. Ismételten megerősítem, hogy a fenntartható fejlődés határokon átívelő. Kormányszinten kötelesek vagyunk koherens és fenntartható megoldásokat felkutatni egy egész sor bonyolult problémára, kezdve a szegénység kiküszöbölésétől az ökológiai egyensúly megvalósításáig”, hangsúlyozta Borbély László államtanácsos.

A regionális Konferencia konkrét bizonyítéka annak, hogy a fenntartható fejlődésre vonatkozó ENSZ-prioritások alkalmazásáért kiépült a határokon átívelő hálózat.