Borbély László: a Bernády Napok célja a jövő generációiban tudatosítani azon értékek fontosságát, amelyeket a marosvásárhelyi és az erdélyi magyarok képviselnek

2015.10.24. | Marosvásárhely

Bernády György Közművelődési Alapítvány alelnöke, Nagy Miklós Kund által szerkesztett Galéria a Bernády Házban 2 című kiadvány bemutatásával, illetve a kötetbe foglalt munkák tárlatnyitásával indult október 23-án, péntek délután az immár 18. állomásához érkezett marosvásárhelyi Bernády Napok.

A kulturális központként működő Bernády Házban az évek során a kortárs képzőművészet számos hazai és külföldi kiválósága állított ki és adományozott értékes műveket az alapítványnak. Így a létesítmény műgyűjteménye folyamatosan gazdagodott. A kollekciót először 2009-ben a Galéria a Bernády Házbancímű albumban mutatták be, most pedig a nagyközönség a gyűjteménynek azt a részét is megismerheti, amellyel az azóta eltelt időszakban lett gazdagabb a Ház.

Az elmúlt 18 év alatt a Bernády Alapítvány, e kulturális rendezvénysorozat szervezőivel és alkotóival együtt, egy nagy családdá nőtte ki magát. Ez másként nem is lehetett volna, hiszen, amint a számok is mutatják, már 20 éve, hogy együtt szervezzük ezeket a kiállításokat évről-évre” – fogalmazott Borbély László, a Bernády György Közművelődési Alapítvány elnöke a megnyitón. Elmondta, a Bernády Házban 1995 óta szerveznek kiállításokat a kortárs képzőművészet képviselői, s az elmúlt húsz év alatt a kulturális központ 225 kiállításnak adott otthont. „Az évek során, kiállítóinknak, támogatóinknak köszönhetően, értékes műalkotások kerültek birtokunkba, amelyeket ezen kötetek révén szeretnénk megosztani másokkal is. Az albumok, a rendezvénysorozat, a tárlataink és a már hagyományossá vált diákvetélkedők is egyetlen célt szolgálnak, éspedig azt, hogy a jövő generációiban tudatosítsuk azt, hogy mennyire fontos azoknak az értékeknek az ápolása, amelyeket mi, marosvásárhelyi és erdélyi magyarok képviselünk” – hangsúlyozta Borbély László. Hozzátette, folytatni kell ezt a munkát, és ami a jövőbeni terveket illeti, szerinte Marosvásárhelynek egy újabb galériára lenne szüksége, amely nagyobb teret tudna biztosítani a kortárs képzőművészek kiállításai számára, mert mint mondta: a Bernády Ház, szerencsére, gyakran szűknek bizonyul.