Borbély László : a európai parlamenti választások a következő nagy kihívás

2013.02.24. | Európai Parlament , Régiók , magyar-magyar

Borbély László : a európai parlamenti választások a következő nagy kihívás

„Az RMDSZ 1990 óta az egyenlő közelségtartás elvét vallja, ezért nem lobbyzunk vagy kampányolunk egy magyarországi magyar pártnak sem”- mondta Borbély László az RMDSZ politikai alelnöke a közelgő Magyarországi választásokkal kapcsolatban ma, a Szövetségi Képviselők Tanácsának ülését követő nyilatkozatában.

„Mi erdélyi magyarok és főleg az RMDSZ nem engedhetjük meg magunknak, hogy egyik vagy másik magyarországi párt mellett letegyük a voksot. Az egyenlő közelségtartást valljuk és ezért tartjuk a kapcsolatot az összes demokratikus magyarországi pártokkal, ugyanakkor fogadunk mindenkit, aki elátogat Erdélybe és be akarja mutatni az álláspontját  különböző kérdésekben. Nem a magyarországi pártoknak fogunk kampányolni, hanem azért, hogy az európai parlamenti választásokat követően egy erős, magyar képviseletünk legyen Brüsszelben. Nekünk az a nagy kihívás, hogy minél jobban megszervezzük magunkat és minél jobb eredményt érjünk el”- mondta a politikai alelnök.

A Székely Nemzeti Tanács szervezte autonómia tüntetéssel kapcsolatosan Borbély László elmondta, hogy tavaly és tavaly előtt is megszervezték a megmozdulást így ez nem újdonság és az RMDSZ nem vesz részt a szervezésben „Semmi újdonság nincs az autonómiatüntetésben. Azokért az autonómiaformákért harcolunk, amelyeket  1990 óta legmarkánsabban az  RMDSZ programja képvisel. Ezt a törvényhozásban és az önkormányzatok szintjén kifejtett munkával lehet elérni. Nyilvánvaló, hogy a román társadalom is fel kell készüljön erre. Bölcsességre van szükség egyes román politikusok részéről, hogy felismerjék, hogy a területi és kultúrális autonómia nem az ördögtől való, hanem mind a román mind a magyar embereknek jobb lenne. Sajnos egyelőre nem tartunk ott”- mondta a politikai alelnök.

A nemzetstratégiai intézet vezetője a Kárpát-medencei Képviselők Fórumán, a szórványközösséget érintő nyilatkozatával kapcsolatban Borbély László újságírói kérdésre elmondta: „ nagyon negatívan érintett  hogy  a Nemzetstratégiai Intézet vezetője, aki ráadásul erdélyi magyar, az első megjelenésekor egy olyan elméletet mondott el, amit nem csak hogy visszautasítok, de egyenesen idegen attól, amit képviseltünk az elmúlt 23 évenben és amit továbbra is képviselünk. Az említett politikus kijelentette, hogy a „kontrollált kivonulás” elvét vallja. A felszólalásából egyértelműen az derült ki, hogy a szórványt megmentését ”önkéntes területfeladással”oldaná meg.  Ez gyökeresen ellentmond mindannak a munkának, amit az RMDSZ 23 éven át csökönyösen és nagyon nagy erőbefektetéssel fejtett ki. Mind a szövetség aktivistái mind a különböző civil szervezetek éveken át azon dolgoztak, hogy a szorvány ott találja meg boldogulását ahol él. Nagyon sok kezdeményezést indítottunk el, a Téglás Gábor liceumtól kezdve és még sorolhatnám, amelyben a magyar állam is segített.  Nem kivonulásról, hanem bevonulásról kell beszélni. Vigyázni kell a szórványra, segíteni kell, hogy megtalálja a lehetőségeket amelyek előremozdítják. Anyanyelvi oktatást kell biztosítani az ottélő gyermekeknek, hogy ott tudjanak magyarként felnőni ahol születtek. Jobban oda kell figyelni a szórványban élő magyar emberekre és azok tömbmagyarsággal való kapcsolatára. Mi ezt képviseltük és ezt fogjuk kéviselni a továbbiakban is”-jelentette ki a politikai alelnök.

Borbély László: Románia 8 régióra felosztása nem egy működőképes terv

Borbély László, az RMDSZ politikai alelnöke, Maros megyei parlamenti képviselő az RMDSZ Szövetségi Képviselők Tanácsának ülését követően a 2013-2020-as Európai Uniós kötségvetésről valamint a régióátszervezésről nyilatkozott a sajtónak.

A politikai alelnök elmondta, hogy egy nehéz év következik, hiszen például a beruházásokra elkülönített költségvetés sokkal kevesebb, mint az előző években, ezért az Európai Uniós pályázatokra kell koncentrálniuk az önkormányzatoknak. „Románia több pénzt fog kapni az Európai Uniótól, mint 2007-2013 között. Nagyon sok lehetőség lesz a Regionális Operatív Program és más programokkal Európai Uniós pénzek lehívására. Erre vonatkozóan van elképzelésünk és elsőként adtuk le 2012 októberében   az akkori európai ügyekért felelős miniszternek,azt a 35 oldalas dokumentumot , amely Erdély 2020-ig terjedő prioritásait mutatja be az Európai Uniós pénzekkel kapcsolatban”- mondta Borbély László. Hozzátette: „ ez egy nagy kihívás az önkormányzataink számára és elő kell készítenünk erre az elkövetkező 6 évre, akkor is ha ellenzékben vagyunk, hiszen ezek a pénzek lehívása nem attól függ, hogy éppen ki kormányozza az országot, hanem a leadott pályázatok minőségétől”.

A régióátszervezéssel kapcsolatosan a politikai alelnök elmondta, a jó megoldás az RMDSZ szerint  az a 16 régiós változat, amit 2 és fél éve bemutattak a parlamentben: ” az egyetlen politikai alakulat vagyunk, amely egy dokumentumban összefoglalta elképzelését a régióátszervezéssel kapcsolatban és ezt statisztikai adatokkal alá is tudja támasztani. A nemrég elkészített kutatás eredményeit már megvitattuk a parlamenti frakcióinkkal és március 1-én találkozunk az önkormányzati képviselőinkkel ahol szintén bemutatásra kerülnek az anyagok. A statisztikai kutatások eredményei egyértelműen bebizonyítják, hogy a jelenlegi 8 régió nem működőképes. A gazdag és szegény régiók az elmúlt hét évben nem hogy közeledtek volna egymáshoz, hanem egyre távolodtak. Ez azt jelenti, hogy módosítani kell a nagyobb régiókat kisebb régiókká. Ugyanakkor ki kellene lépnünk abból a bűvkörből, hogy a székely régiót mint valami mumust mutatják fel egyes román politikusok. Abban az esetben, ha ez a három megye együtt képes erőt és hatékony együttműködést felmutatni akkor miért ne lehetne székely régió? Itt nem lenne szó etnikai alapon szerveződésről, hanem a három megye együtt alkotna egy gazdaságilag jól működő régiót. Mivel a kormányzó koalíció a 67 %-os parlamenti többségével bármit megszavazhat, ezt a dokumentációt tárgyalási alapként is fel fogjuk mutatni és remélem, hogy sor kerül a dialógusra. Ugyanakkor remélem, hogy az RMDSZ-ben van annyi tudás és erő, hogy meg tudjuk győzni a román pártokat is arról, hogy ez a mostani régióforma nem működőképes”- fejtette ki Borbély László.