Borbély László a marosludasi magyar napok megnyitóján

2013.09.02. | Maros
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Borbély László a marosludasi magyar napok megnyitóján

A marosludasi alpolgármester Kiss István, valamint a csíkszeredai főkonzul Zsigmond Barna Pál jelenlétében nyitotta meg tegnap délután Borbély László, marosvásárhelyi képviselő a marosludasi magyar napokat, a települős Andrássy-telepén. 

 „Jelentős nap ez a mai, mind a marosludasi, mind az Andrássy-telepi magyarok számára, és ezáltal az egész romániai magyarság számára, hiszen amit Petőfi Sándor ezelőtt másfél évszázaddal megfogalmazott, érvényes volt mindenkire, aki szerette a szabadságot, a magyarságot és aki azt akarta, hogy több joga legyen mindenkinek. Azt amit ő megfogalmazott a román testvéreink is elfogadhatják, hiszen világszabadságról, testvériségről beszélt. Beszélt mindazokról az eszmékről, amelyek a mindennapjainkban is meg kell jelenjenek” – fogalmazott Borbély László a marosludasi magyar napok megnyitóján.

 

 „Itt az Andrássy-telepen, ahol nem csak többségben vagyunk, de itthon vagyunk, pontosan meg kell fogalmazzuk azt, hogy mit is akarunk. Azt akarjuk, hogy tiszteljenek, hogy ne másodrangú állampolgárai legyünk ennek a helységnek, hogy több gyerek legyen az iskolákban. Ne adjuk fel az Andrássy-telepi iskolát, próbáljuk fenntartani, hiszen ez jelenti számunkra a jövőt: az anyanyelvükön tanuló magyar gyerekek” – hangsúlyozta Borbély, hozzátéve, nem véletlen, hogy a költő is úgy fogalmazott, ‘ne hagyjátok a templomot és az iskolát!’. „Ezt mi szó szerint kell értsük. Legyünk büszkék arra, hogy 23 év után van Petőfi Sándor szobor Marosludason, és akárhányszor elhaladunk a nemzet lelkiismeretének nevezett költő szobra előtt, kérdezzük meg magunktól, hogy mi mit teszünk annak érdekében, hogy itt Erdélyben, Romániában magyarok maradjunk. Ezt kell mindennap megkérdeznünk magunktól, s ha eltudunk számolni a saját lelkiismeretünkkel, és nem vagyunk kishitűek, méltóak vagyunk a nemzet költőjéhez” – zárta beszédét Borbély László.

 

A magyar napok hivatalos megnyitása után a marosvásárhelyi képviselő a gulyásverseny zsűrizésébe is beszállt, mert mint elmondta, egyetlen fesztiválon sem tudja megállni, hogy ne kóstolja a meg a helyileg készített gulyásokat.

 

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.