Borbély László aláírta az első európai uniós forrásokból finanszírozott árvízvédelmi munkálatok szerződéseit

2012.03.29. | Környezetvédelem , Európai Unió , Bihar
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Borbély László aláírta az első európai uniós forrásokból finanszírozott árvízvédelmi munkálatok szerződéseit

Borbély László környezetvédelmi és erdészeti miniszter és Pásztor Sándor, a Körösök Vízügyi Igazgatóság vezetője március 29-én, Nagyváradon aláírták az első európai uniós forrásokból finanszírozott árvízvédelmi munkálatok szerződéseit.

A Kiskörös Nagyvárad környéki része partmegerősítését, medermélyítését, szabályzását valamint a Sebes Körös Adona-völgyi részének rendezését szorgalmazó árvízvédelmi munkálatok 2013-ig kell elkészüljenek. Az összesen 22 millió lej értékű beruházás kivitelezéséhez szükséges források „oroszlánrészét” az Európai Unió biztosítja a Környezetvédelmi Operatív Program keretén belül. A fejlesztés támogatásához az Országos Vízügyi Hatóság is hozzájárul – tudtuk meg a környezetvédelmi minisztertől.

Borbély László elégedetten állapította meg, hogy a munkálatok 70 százaléka már elkészült, mivel a Körösök Vízügyi Igazgatóság és az Országos Vízügyi Hatóság 2011-ben úgy döntött, hogy megelőlegezik a beruházás a finanszírozását. A mai szerződés-aláírást követően, lényegében késedelem nélkül elindul az Uniós támogatás effektív lehívása - mondta a miniszter kiemelve: ha országos szinten több fejlesztési terv kedvezményezettje (önkormányzatok, regionális vízszolgáltatók, hatóságok) kezdeményezné a beruházások megelőlegezését, akkor Romániának jó esélye volna arra, hogy hathatósan felgyorsítsa az uniós források lehívási ütemét.

Jelenleg a Környezetvédelmi és Erdészeti Minisztérium 5 milliárd Euró értékben írt alá szerződéseket. Ezzel az összeggel a minisztérium tervek leszerződése terén, Uniós szinten, első helyen áll. Ha az önkormányzatok a finanszírozási szerződések aláírása előtt megelőlegeznék a tervek kivitelezését, akkor a munkálatok elvégzésének üteme is gyorsulna és az effektív Európai Uniós források lehívási százaléka is nőne – hangsúlyozta Borbély László.

A mai Bihar megyei látogatás alkalmával sor került a Környezetvédelmi Alapból finanszírozott víz- és csatornázási munkálatok szerződéseinek aláírására is. Borbély László környezetvédelmi miniszter, Lőrincz Csilla, a Környezetvédelmi Alap alelnöke valamint 8 Bihar megyei település polgármestere aláírták azokat a szerződéseket, amelyek értelmében Belényesújlak, Esküllő, Vámosláz, Berettyócsohaj, Székelyhíd, Hegyközcsatár, Érszőlős és Margitta települések mintegy 60 millió lejt kaptak, a víz- és csatornázási infrastruktúra kiépítésére, ezek korszerűsítésére.

Borbély László Bihar megyei látogatása a nagyváradi állatkertnél folyamatban levő korszerűsítési munkálatok megtekintésével zárult. Az állatkertnél történő beruházás értéke több mint 19 millió lej, melyből mintegy 14 milliót a Környezetvédelmi és Erdészeti Minisztérium biztosít.