Borbély László: az EU külső határait úgy kell megvédeni, hogy eközben ne csorbuljanak az Unió alapvető értékei

2016.02.24. | Külkapcsolatok
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Borbély László: az EU külső határait úgy kell megvédeni, hogy eközben ne csorbuljanak az Unió alapvető értékei

A menekült-válság közép- és kelet-európai aspektusairól, valamint a közel-keleti és az észak-afrikai régiók továbbra sem szűnő konfliktusairól egyeztettek február 23-án, kedden a nemzeti parlamentek nemzetbiztonsági és külügyi bizottságainak vezetői az Európai Parlament Külügyi Bizottságának (AFET) ülésén, Brüsszelben.

A találkozón – amelyen Federica Mogherini, az EU külügyekért felelős magas rangú megbízottja és Jens Stoltenberg NATO-főtitkár is felszólalt – Borbély László, a képviselőház külügyi bizottságának elnöke elmondta: a panelbeszélgetéseken a leggyakrabban elhangzott szó a „biztonság” volt, legyen szó az Európai Unió külső határainak biztonságáról, véglegesítésre váró biztonságpolitikákról, vagy a menekültek személyes biztonságáról. „Mindezek értelmében az Európai Uniónak sürgősen meg kell fogalmaznia egy olyan belső politikai konszenzuson alapuló európai biztonságpolitikai stratégiát, amelynek megvalósításába EU-n kívüli országokat is bevon, akár anyagi támogatással, akár más úton. Gyakran beszélünk Schengenről és a határok szabad átjárhatóságáról, de azt látjuk, hogy sok ország átmeneti intézkedéseket vezet be, és szigorúbban ellenőrzi, védi határait. Most az a legfontosabb, hogy az EU országai szolidárisak legyenek bizonyos kérdésekben, legyen politikai akarat a migráns-válság rendezéséhez, de ehhez az EU-n kívüli országok és az ENSZ különböző ügynökségeinek a jelenlétére is szükség van” – hangsúlyozta Borbély László Brüsszelben.

Hozzátette, bár fontos, hogy az Unió külső határai védelmet és stabilitást élvezzenek, nem szabad lemondani azokról az értékekről, amelyek az EU-t összetartják. „Az alapvető értékek, az összetartás most jobban kéne érvényesüljön, mint bármikor, hiszen egy kedvezőtlen szavazás következtében az Európai Unió elveszítheti Nagy Britanniát. Az EU külső határait úgy kell megvédeni, hogy eközben ne csorbuljanak az Unió alapvető értékei” – fogalmazott Borbély.

 

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.