Borbély László: az EU legnagyobb kihívása a menekültkérdés megoldása mellett az, hogy ezzel miként tudja összehangolni a terrorizmus veszélye elleni intézkedéseket

2016.02.16. | Európai Unió , Aktuálpolitika

Fotó: instagram.com/europeanparliament

Az Európai Néppárt (EPP) Képviselőcsoportjának ülésén vett részt február 15-én, hétfőn Borbély László, a képviselőház külügyi bizottságának elnöke, amelynek középpontjában az EPP-csoport 23. csúcstalálkozójának előkészítése mellett olyan európai és országos szinten is szükséges intézkedések megfogalmazása és megvitatása állt, amelyek a terrorizmus elleni harcban segítenék a tagállamokat.

A magas rangú brüsszeli találkozón, amelyen Kristalina Georgieva európai uniós biztos, a Bizottság alelnöke, Esther de Lange EP-képviselő, a néppárti frakció alelnöke és több európai uniós tagország parlamenti képviselője is részt vett, Borbély László felszólalásában elmondta: a migránskérdést illetően az Európai Uniónak új fejezetet kell nyitnia a tagországok közötti együttműködés terén.

Egyértelmű, hogy ebben a pillanatban nincs konszenzus a tagországok között, ami a menekültek befogadását illeti. Vannak regionális álláspontok, mint például a Visegrádi csoport álláspontja, akik hétfőn Prágában egyeztettek e témakörben, de mielőbb szükség lesz egy egységes álláspontra. Ebben a mostani helyzetben az EU legnagyobb kihívása a menekültkérdés megoldása, illetve az, hogy ezzel miként tudja összehangolni a terrorizmus veszélye elleni intézkedéseket. Szükség van az államok különböző adatbázisai közötti átjárhatóságra, banki adatcserére, a schengeni határok megerősítésére, esetleg kibővítésére, illetve az EU külső határainak hatékony védelmére. Mindezek megvalósítása egy egységes európai álláspont nélkül elképzelhetetlen” – hangsúlyozta felszólalásában Borbély.

Elmondta, fontos, hogy az e heti EU-csúcs után mielőbb megszülessen egy olyan döntés, amely nem csak az európai országokat érinti majd, hiszen a migrációs kérdés mára globális problémává nőtte ki magát. „Éppen ezért az egyeztetésekbe az Amerikai Egyesült Államokat, az ENSZ szervezetét és más országokat is be kell vonni” – tette hozzá a külügyi bizottság elnöke.