Borbély László: az Országos Emberjogi Intézet foglalkozzon hangsúlyosabban a nemzeti kisebbségi jogok kérdésével

2015.03.25. | Kisebbségvédelem

Az Országos Emberjogi Intézet (IRDO) vezetőtanácsi ülésén vett részt a tegnap, március 24-én, Borbély László, az RMDSZ politikai alelnöke, valamint Biró Rozália, a szenátus emberjogi bizottságának tagja. A találkozón a vezetőtanács tagjai a komoly nemzetközi elismerésnek örvendő intézetnek, a 2014-es évre vonatkozó beszámolóját értékelték és fogadták el.

„Az intézet tevékenysége már ma is sokoldalúnak mondható, de a jövőben szükségesnek tartom, hogy hangsúlyosabban foglalkozzon kerekasztal-beszélgetések, szakmai konferenciák szervezésével, tanulmányok előkészítésével, illetve a nemzeti kisebbségi jogok elismerésének és tiszteletben tartásának gyakorlati érvényesülésének kérdéskörével” – emelte ki Borbély László. Hozzátette, az Országos Emberjogi Intézetnek kiemelt figyelmet kellene szentelnie a Regionális vagy Kisebbségi Nyelvek Európai Chartája által előírt rendelkezések betartására is, hiszen Romániának másfél éve le kellett volna tennie jelentését az Európai Tanácshoz, és ez még mindig nem történt meg. Ennek értelmében azt javasolta, hogy a következő periódusban az intézet vállaljon aktívabb szerepet ebben a kérdésben is.

Biró Rozália felszólalásában, az intézet 2014-es tevékenységét értékelve, szorosabb együttműködést szorgalmazott a szenátus Emberjogi, Vallási és Kisebbségügyi Állandó Bizottsága, valamint az Országos Emberjogi Intézet között.

„Tekintettel arra, hogy Románia lakosságának mintegy 10,2 százaléka nem román nemzetiségű, szükségesnek tartom, hogy a közérdekű információkat tartalmazó kiadványok, tanulmányok magyar nyelven is megjelenjenek. Figyelembe véve azt a sajnálatos tényt, hogy Romániában nap mint nap hiányosságokat észlelünk az emberi jogok tiszteletben tartásának területén, az intézet regionális- szintű képviseletének létrehozását is fontosnak tartom” – hangsúlyozta Biró Rozália, az RMDSZ Bihar megyei szenátora.