Borbély László: Az RMDSZ 23 éve kiáll az emberi és a nemzeti kisebbségi jogok mellett

2013.02.26. | Kisebbségvédelem , Európa Tanács

Jean-Claude Mignon francia politikussal, az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének (ETPK) elnökével találkozott tegnap délelőtt a parlament két házának külügyi bizottsága. Az európai szervezet francia elöljárója az Európai Tanács legfontosabb intézkedéseit ismertette a romániai képviselőkkel és szenátorokkal, majd a jelenlevők aktuálpolitikai kérdéseire válaszolt.

Felszólalásában, Borbély László, a képviselőház külügyi bizottságának elnöke az RMDSZ pozitív szerepét emelte ki Romániának az Európai Tanácshoz való csatlakozási folyamatában a 90-es évek elején, hiszen ez már akkor egy olyan szervezetnek számított, amely határozottan állt ki az emberi és a nemzeti kisebbségi jogok mellett. A bizottság elnöke kihangsúlyozta, mind a sikeres csatlakozásban mind a testület lényeges kérdéseinek megértésében Frunda Györgynek, a romániai ETPK-delegáció tagjának és vezetőjének komoly szerepe volt.
Borbély László hozzátette, 1990-ben az RMDSZ a dialógus útját választotta és nem a konfrontációét. „Több beadványunk is volt az Európai Tanács felé a kilencvenes évek elején, amelyeknek egy része megvalósult és ebben nagy szerepe volt az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének is. Még vannak nyitott kérdések, amelyeket meg kell oldani a közeljövőben, kivált a kisebbségi, illetve a közösségi jogok terén” – fogalmazott a képviselőház külügyi bizottságának elnöke.

Délután, a parlament közös plénumának ülésén, a francia honatya felszólalását követően, a hazai politikai alakulatok kérdéseket intézhettek hozzá. Az RMDSZ részéről, Borbély László, az Emberi Jogok Európai Egyezményének kiegészítésére tért ki. “Az ETPK – Frunda György javaslatára – egy határozatot fogadott el, amely lehetővé tette annak a kiegészítő jegyzőkönyvnek a jóváhagyását, amely az Emberi Jogok Európai Egyezményének keretén belül a nemzeti kisebbségek jogaira vonatkozik, és amely azokat az alapjogokat tartalmazza, amelyeket az államok be kellene tartsanak. Mi az álláspontjuk az Egyezmény módosításáról?”Jean-Claude Mignon  válaszában hangsúlyozta, ez egy igen fontos dokumentum, lévén, hogy a közgyűlés is elfogadta, és a jövőben követendő példa kell legyen minden tagállam számára.