Borbély László: Az RMDSZ kiemelten foglalkozik a fiatalok gondjaival

2012.12.07. | Maros , Ifjúság , Parlamenti választások

Borbély László: Az RMDSZ kiemelten foglalkozik a fiatalok gondjaival

"Jobb kommunikációra van szükség a politikusok és az ifjúsági szervezetek között" - mondta Borbély László képviselőjelölt, az RMDSZ politikai alelnöke csütörtökön este azon a rendezvényen, amelyet Marosvásárhelyen a Bernády házban szerveztek.

Fiatalokkal és ifjúsági szervezetek – a Magyar Ifjúsági Értekezlet Maros megyei szervezete, a MAG, MMDSZ, a HÖK, a Bolyai líceum diáktanácsa és mások - képviselőivel találkozott Frunda György szenátorjelölt, Lokodi Edit és Borbély László képviselőjelöltek,  az est házigazdái. Vitaindítóként azIfjúsági Értekezlet Maros megyei szervezetének képviselője, Kovács Levente mintegy szembeállította a két generációszempontjából megfogalmazott bírálatokat, majd érvelésre, a gondok átbeszélésére biztatta a résztvevőket. A fiatalok közömbösségét a "Facebook generáció" közönyét kifogásoló politikusokkal szemben az ifjak azt nehezményezik, hogy az oktatási rendszer alulfinanaszírozott, nem felel meg a fiatalok igényeinek, a pálykezdők alulfizetettek, kevés a bentlakás, alacsonyak az ösztöndíjak, korlátozottak a munkalehetőségek. Van-e az Romániai Magyar Demokrata Szövetségnek elképzelése, stratégiái a fentemlített problémák megoldására? - hangzott el a három politikusnak, jelöltnek szegezett kérdés.

Borbély László kijelentette, érdekes a Facebook jelenség, jó virtuális találkozást biztosít, de nem az egyedüli kommunikációs eszköz, ezen túl pedig az életkor nem erény, hanem állapot, a generációs probléma tehát álprobléma. A képviselőjelölt elmondta, az RMDSZ programjában kiemelten foglalkozik az ifjúság gondjaival, a szövetség által kidolgozott stratégiák célja a szülőföldön maradásra bátorítani a fiatalokat, támogatni a családokat, vállalkozókat. "Munkahelyek létesítésével, a bérek növelésével, a fiatal családok támogatásával, az anyagi biztonság megteremtésével lehet olyan jövőképet nyújtani a fiataloknak, amely itthonmaradásra bírja őket. 2012 és 2002 között első alkalommal nem csökkent a magyarság százalékaránya a román lakosságéhoz képest. Az RMDSZ szorgalmazására emelték 85 %-ra a gyermeknevelési járulékot, fiatalokat, munkanélkülieket  támogató intézkedéseket fogadtattunk el a kormányüléseken, amelyek a vállakozóknak adókedvezmények biztosítanak pályakezdők, munkanélküliek alkalmazása esetén. A kis- és közepes vállalkozókat támogattuk a Kogalniceanu kártya bevezetésével, és mi indítottuk el az ANL-s lakásprogramot, az első ház programot, amelyet már 65.000 fiatal vett igénybe" - nyilatkozta a államtitkári majd két minisztériumot is rányító képviselőjelölt. Borbély László arra biztatta a fitalokat, hogy éljenek a pályázati lehetőségekkel, hiszen több olyan alapítvány is van, amelyek  támogatják a szórványban élő magyar fiatalokat, a kulturális és tudományos rendezvényeket, a szakmai képzést.

Frunda György szenátorjelölt szerint bizonyítani kell a politikában, a politikus pedig ideje jó részét a közösség érdekeinek képviseletére áldozza.  "A következő 4 évben egyik fő feladatunk kinevelni az utánunk következő politikus- generációt. Az RMDSZ már fiatalított, Maros megyében több fiatal jelöltet indít a választásokon, de a következő években a román parlamentben tapasztalt politikusokra lesz elsősorban szükség, hiszen január-februárban megkezdődnek az alkotmánymódosítással kapcsolatos tárgyalások, amelyek alapvetően arról szólnak majd, hogy milyen legyen Románia? Mi legyen az autonómiával, a sürgősségi rendeletekkel, alkotmánybírósággal?" - jelentette ki a szenátorjelölt, aki szerint mindemellett fontos a fiatal orvosok bérének emelése, a kutatómunka támogatása. Lokodi Edit a fiatalok lakhatási gondjainak megoldását tartotta prioritásnak, a pályakezdők segítését, hiszen ha e téren nem történik előrelépés, "fiataljaink elnennek, ami nagy kár az országnak, amely sokat fektet szakképzésükbe. Azonban tudni kell, hogy sehol sincs kolbászból a kerítés, mindenütt nehéz érvényesülni a szakmában. A munkanélküliségi probléma egyaránt súlyos a fiatalok és 50 éven túli, munkanélkülivé váltak esetében". Lokodi Edit is azon a véleményen volt, hogy a december 9-i választásokon a közismert jelöltek kell induljanak RMDSZ színekben, őket kell támogatnia a magyar közösségnek.

A beszélgetés érintette a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem ügyét is, ezzel kapcsolatban Frunda György és Borbély László visszatekintést nyújtott a magyar főtanszékek létrehozására, a multikulturális egyetemekre vonatkozó jogszabályi keret megteremtésére, a tanügyi törvény betartásától elzárkózó egyetemi szenátussal folytatott tárgyalásokra, politikai egyeztetésekre MOGYE-ügyben. "A magyar közössének éreznie kell, hogy december 9-én milyen fontos a tét, a minél magasabb részvételi arány a választásokon. A távolmaradaás, a választási jogról való lemondás nem viszi előre a magyar közösséget, és nagy felelőtlenség megosztani a magyarságot. Az RMDSZ az egyetlen érdekképviseleti szervezet, amely bejuthat a parlamentbe, és létkérdés a magyarságnak, hogy hány képviselővel van jelen a döntéshozatalban" - fogalmazott az RMDSZ politikai alelnöke